https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Burenklachten bij het begin van de Zwevezelestraat in Torhout

Burenklachten in het eerste stukje van de Zwevezelestraat over geluids- en visuele hinder. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

In het eerste stukje van de Zwevezelestraat wordt er door een aantal bewoners geklaagd over geluids- en visuele hinder, zeker in schoolvakanties en weekends. Tijdens de gemeenteraadszitting van maandag wou Eva Maes (N-VA) weten of alles er volgens de regels verloopt.

Het gaat concreet over De Talentenzolder, die ter plaatse sessies en kampen voor kinderen organiseert, en over het bedrijf Klimber op dezelfde locatie, dat klim- en speeltoestellen verkoopt en verhuurt. Een van die constructies staat er in de tuin opgesteld en bereikt blijkbaar een hoogte van zes meter.

Constructie van 20 meter lang en 6 meter hoog

“Ik wil graag weten in welke mate de stad toestemming voor dit alles heeft gegeven”, aldus Eva Maes. “Is er voor de verkoop en verhuur van klimtoestellen en/of het organiseren van kampen met commerciële doeleinden toelating nodig? En kunnen constructies van 20 meter lang en 6 meter hoog zomaar gebouwd worden zonder vergunning? Plus: is er een erkende sportclub toegelaten in de privé achtertuin? Ik vraag me af of er al objectieve vaststellingen zijn verricht inzake geluidshinder, visuele hinder en ongeoorloofde inkijk bij de buren. Graag opheldering over dit alles.”

Schepen van Omgevingsvergunningen Rita Dewulf (CD&V): “De uitbating is er in orde. Er mag heel wat zonder vergunning gebeuren, omdat er op de bestaande regelgeving tal van uitzonderingen bestaan, zeker als het om jeugdactiviteiten gaat. Maar als de klimconstructie te groot is volgens de toegestane afmetingen, zal er een aanmaning volgen om dat in orde te brengen en zullen de uitbaters eventueel een regularisatie moeten aanvragen. Als de buren klachten blijven hebben, kunnen ze uiteraard naar de vrederechter stappen.”

Sien Lagae (Groen): “Het zou beter zijn mochten de bewoners en de uitbaters met elkaar over de zaak praten en tot een vergelijk komen. Ik vind een overlegvergadering zinvol. Zo drijf je de kwestie niet op de spits.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.