https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Buren reageren na incident met gewapende man in Tielt: “Niet eerste keer dat hij voor last zorgde”

Zwaar bewapende mannen baanden zich via de achterzijde en een raam in het appartement van de boogschutter. © foto BF
Redactie KW

Wat dinsdagochtend begon als een doordeweekse interventie voor de hulpdiensten eindigde vier uur later met een inval van de speciale eenheden. Een bewoner, die aanvankelijk zelf de hulpdiensten opbelde, bedreigde met een handboog de brandweerlui die de deur van zijn woning openden. De drukke Tieltste centrumstraat bleef ruim vier uur lang afgesloten, bewoners moesten binnen blijven en scholen gingen even op slot. Uiteindelijk kon de man iets na tweeën ingerekend worden.

De hulpdiensten werden dinsdagochtend omstreeks 10 uur opgeroepen naar de Stationsstraat in Tielt waar een bewoner van een appartement aangaf dat hij onwel geworden was. Bij aankomst deed de bewoner, die op het bovenste van twee appartementen woont, de voordeur van het gebouw niet open. De brandweer werd er bijgeroepen om de deuren te openen. Eens binnen werden de brandweer en een agente bedreigd door de bewoner die een handboog op hen richtte. Zowel de brandweer als de agente vluchtten onmiddellijk weg en geraakten heelhuids uit het gebouw.

Speciale eenheden

Na het voorval werd de drukke Stationsstraat onmiddellijk afgesloten tussen de omgeving van het station en het kruispunt met de Kasteelstraat. Twee nabijgelegen scholen werden verwittigd. In een van de scholen moesten de kinderen een tijdlang volledig binnen blijven, in de andere school konden de kinderen ’s middags via de achterzijde het terrein verlaten. Zwaar bewapende speciale eenheden werden ingeschakeld om de gewapende man te overmeesteren. Omdat die zich verschool in zijn appartement op de eerste verdieping van het gebouw werd er onder meer een speciale wagen met ladderfunctie ingeschakeld.

“Door het voorval zaten we enkele uren vast in onze tattooshop. Van daar uit zagen we alles gebeuren. De speciale eenheden verzamelden in een garage van een buurman en probeerden ook via het dak tot bij de gewapende man te geraken”, aldus de zaakvoerders van Goons & Queens, de tattooshop die zich schuin tegenover het appartement van de man bevindt.

Ondertussen hield de bewoner de omgeving van zijn appartement in de gaten. “Wanneer iemand durfde dichter te komen, schoot hij een pijl af”, aldus een man die vlakbij woont.

Afleidingsmanoeuvre

Omstreeks 14 uur forceerden de speciale eenheden een ultieme doorbraak. Van op de Stationsstraat werd de man met een micro toegesproken. Een afleidingsmanoeuvre, want enkele zwaar bewapende mannen baanden zich via de achterzijde en een raam in het appartement van de boogschutter. Zij konden hem uiteindelijk gemakkelijk overmeesteren. Wat de man precies bezielde is onduidelijk. Jurgen V. woonde sinds 15 augustus langs de Stationsstraat.

“Hij zorgde in die periode toch al geregeld voor problemen. Zo liet hij bijvoorbeeld telkens de ruiten openstaan, dag en nacht. Een dergelijk voorval kan je natuurlijk missen als kiespijn.” Uiteindelijk werd de Stationsstraat dinsdagmiddag omstreeks kwart voor drie vrijgegeven voor het verkeer. De politie zocht inmiddels de woning en nam de handboog mee. (BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.