Buren protesteren tegen geplande bomenkap

De actievoerders willen niet dat de bomen op het Sint-Medardusplein worden gerooid.©Eric Flamand EF
De actievoerders willen niet dat de bomen op het Sint-Medardusplein worden gerooid.©Eric Flamand EF
Redactie KW

In Wijtschate werd actie gevoerd tegen de plannen van de gemeente Heuvelland om de bomen op het Sint-Medardusplein te rooien. Het rooien was voorzien in het najaar maar werd uitgesteld na een klacht bij de provincie West-Vlaanderen van de boomactivist Ivan De Clerck. Een uitspraak wordt eind deze week verwacht.

In afwachting van die uitspraak trok buurtbewoner Giovanni Knockaert met ludieke spandoeken naar het dorpsplein. “Samen met een 20-tal sympathisanten ben ik er van overtuigd dat de bomen nog sterk en gezond genoeg zijn om nog vele jaren het plein karakter te geven.”

Giovanni Knockaert stelt verder dat de bomen ook heel gemakkelijk kunnen worden geïntegreerd in de nieuwe plannen van het plein, zoals nu in Ieper het geval is op het Boomgaardplein en te Aertrycke via een project van de provincie West-Vlaanderen.

Niet ziek

“De gemeente won nergens adviezen in en liet geen VTA-rapport opmaken. De uitval waar de gemeente constant naar verwijst, zijn twee bomen die werden verwijderd voor de aanleg van een nieuwe bushalte op het Medardusplein en dus niet door ziekte. Een van deze twee bomen leeft momenteel verder in de weide van een boerderij, hét bewijs dat ze allesbehalve ziek zijn.”

“Een tijdje terug verdwenen ook al 262 oude lindenbomen in de Wijtschatestraat waarvan er maar 90 heraangeplant werden en de beloofde haagbeuk is er nog steeds niet in de plaats gekomen. Iets recenter werden alle geboortebomen uit de Hospicestraat gekapt, waarvan er ook maar een beperkt aantal opnieuw aangeplant zullen worden. Er is in al deze plannen nergens inspraak van bewoners gevraagd. Er werden enkel infovergaderingen gegeven toen alle plannen al vast lagen.”

Noodzakelijk

Bij de gemeente is men niet tevreden met deze actie. “We organiseerden vooraf een infovergadering, maar daar hoorden we geen bezwaren en er werd niet gereageerd op onze uitnodigingen”, zegt schepen Wieland De Meyer (Gemeentebelangen).

“Onze beslissing is spijtig voor deze bomen, maar noodzakelijk. We willen 20 robuustere lindes planten, die verder van de weg en verder uit elkaar staan, zodat er minder over de wortels gereden en geparkeerd wordt. Het nieuwe plein, dat een 30-tal minder parkeerplaatsen voorziet, moet mooier ogen. De huidige lindes hebben geen mooie kroon.”

“Ik weerleg hierbij ook de kritiek van de buurtbewoner over de Hospicestraat. De haag waarvan sprake komt er samen met alle beplanting op het eind van de werken. De andere kant van de Wijtschatestraat is niet opnieuw aangeplant omdat daar een fietspad komt. Na die werken komt er aanplanting.”

Er zijn op dit moment drie bomen weg van het plein, waarvan twee dood of sterk aangetast. Of ook de andere zullen volgen weten we eind deze week.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten