Buren Onledemeersstraat zetten huizen te koop en dienen massaal bezwaarschriften in tegen komst appartementsblokken

De buurtbewoners protesteren tegen de komst van appartementen in de Onledemeersstraat.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
De buurtbewoners protesteren tegen de komst van appartementen in de Onledemeersstraat.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

De bewoners van de Onledemeersstraat en de omgeving ervan vrezen de komst van twee grote appartementsblokken midden in hun woonwijk. Die 17 appartementen kaderen in het grotere project Onledemeers waarbij in totaal 75 appartementen in de buurt zouden komen. De buurtwoners verzamelden inmiddels 300 bezwaarschriften en zetten symbolisch hun huis te koop.

Twee jaar geleden was er voor een eerste keer sprake van de komst van twee appartementsblokken op het braakliggend stuk grond centraal in de doodlopende Onledemeersstraat in Beveren bij Roeselare. De bewoners konden toen door middel van het verzamelen van 175 bezwaarschrift dat project een halt toe roepen. “We weten dat er sowieso iets van woningen zal komen op de site. Daar hebben we zeker geen problemen mee, maar we willen dat er iets komt dat in de lijn ligt met wat er origineel voorzien was”, aldus buurtbewoonster Lieve Haeck.

In de Onledemeersstraat wonen veel jonge gezinnen. “Die kwamen hier wonen, omdat het hier rustig is en met het idee dat er slechts een aantal woningen zouden bijkomen.”

Inmiddels werd er een nieuwe vergunningsaanvraag ingediend voor de bouw van 17 appartementen op de site. Het project kadert binnen het groter woonproject Onledemeers. Naast de 17 appartementen op het braakliggend stuk grond zouden er ook nog vlakbij appartementen komen langs de Wijnendalestraat en op de site Taillieu langs de Beversesteenweg. “Doordat er een nieuw masterplan werd goedgekeurd waarbij de mogelijkheid bestaat om hier overal appartementen te bouwen, maken we ons nu echt grote zorgen.”

Bezwaarschriften

De buurtbewoners verzamelden inmiddels een 300-tal bezwaarschriften tegen de komst van de 17 appartementen ten midden van de woonwijk. “Dat past hier gewoon niet in de buurt. Het ontwerp van nu verschilt bijna niets van dat van enkele jaren geleden. We vrezen dat het een impact zal hebben op onze privacy en de waarde van onze huizen zal dalen. Ook naar verkeersveiligheid toe maken we ons zorgen.”

De buurtbewoners willen tijdens het openbaar onderzoek, dat nog tot en met 10 juli loopt, nog extra bezwaarschriften inzamelen. Als protest tegen de komst van de twee eerste appartementsblokken zetten de buurtbewoners met een ludieke actie hun woning te koop. “We zijn hier komen wonen met het idee dat er hier enkele eengezinswoningen zouden bijkomen, geen appartementsblokken.” (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier