Buren nemen populaire Bar Lionel onder vuur met petitie: “Wij moeten al het lawaai en de overlast slikken”

Het buurtcomité, zo'n 20 man sterk, verzet zich tegen de omgevingsvergunning die Bar Lionel aanvraagt. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

“Wij hebben niets tegen ‘t Leeuwke, maar voor Bar Lionel is deze woonbuurt niet de juiste plaats.” Een 20-tal buren van de wijk Hoge Akker en de Gullegemstraat verenigen zich tegen de vergunningen die het populaire Wevelgemse café aanvraagt. Kurt Depoortere, eigenaar van ‘t Leeuwke en Bar Lionel en vader van uitbater Arthur, betreurt het protest. “Heel jammer, vooral omdat er heel wat misverstanden en geruchten de ronde doen.”

Hun namen zien ze liever niet in de krant, spreken doen ze als groep. Het gezamenlijke buurtcomité van de Hoge Akker, de Goedendagstraat, de Roterijstraat en de Gullegemstraat – zo’n twintig man sterk – verzet zich uitvoerig tegen de plannen van Bar Lionel. Die ligt in de tuin van het bekende eetcafé ‘t Leeuwke en is ontzettend populair tot ver buiten Wevelgem.

Eind juli diende eigenaar Kurt Depoortere, vader van Bar Lionel-uitbater Arthur Depoortere, een aanvraag tot regularisatie van enkele gebouwde constructies en een vergunningsaanvraag voor de aanleg van parking aan de overkant van de Gullegemstraat in. Dat alles samen met de vraag tot een vergunning om de zaak voor onbepaalde duur uit te baten.

“Toen Bar Lionel hier in 2019 begon, werd het verkocht als een pop-upbar”, klinkt het bij de buurtbewoners van het actiecomité. “Dan denk je oké, ‘t is maar een jaartje. Maar intussen wordt duidelijk dat het café er is om er te blijven, terwijl de nodige bouw- en uitbatingsvergunningen ontbreken. Wij moeten intussen de hinder slikken. Als buren zijn wij de dupe van het succes van Bar Lionel. Het is voor ons niet langer houdbaar.”

Politie

Zo is er volgens de buurtbewoners sprake van zware geluidsoverlast. “Niet alleen in het weekend, maar ook op weekdagen. We hebben geluidsfragmenten uit woningen in de Goedendagstraat – op pakweg 100 meter achter Bar Lionel – waar je duidelijk kan horen dat het gewoon veel te luid gaat”, zegt een van de vrouwen uit de straat.

Onze wijk was rustig, maar daar is door Bar Lionel niets meer van te merken – Buurtcomité Hoge Akker en Gullegemstraat

“We kunnen mee dansen in ons bed, tot diep in de nacht. Luide muziek spelen en joelende jonge gasten tot 2, 3 uur ‘s nachts. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Buurtbewoners die vragen om het wat stiller te zetten, krijgen geen gehoor. En nu zien we de vraag om 12 keer per jaar een uitzondering op het maximum aantal decibels krijgen… De politie komt nu al vaak ter plaatse voor geluidsoverlast. Dan zetten ze de muziek even stiller, om minuten later de volumeknop weer omhoog te draaien.”

Arthur Depoortere, uitbater van Bar Lionel en zoon van Kurt Depoortere van ‘t Leeuwke.
Arthur Depoortere, uitbater van Bar Lionel en zoon van Kurt Depoortere van ‘t Leeuwke. © Maxime Petit

Andere buren, voornamelijk uit de Gullegemstraat, klagen daarnaast over vandalisme en overlast. “Afgetrapte autospiegels, urine tegen de garage, kots tegen de muur, racende en optrekkende auto’s, noem maar op. We hebben het hier allemaal”, zegt een van hen. “En het wordt vooral ook alleen maar erger. De problemen spelen al langer, maar nu is het moment om onze stem te laten horen.”

160 handtekeningen

“Onze wijk was rustig, maar daar is nu niets meer van te merken. De rust is helemaal weg”, voegt een ander toe. “De goede naam die ‘t Leeuwke had, is al lang verdwenen. Wij hebben niets tegen ‘t Leeuwke, maar voor een uitgaanscafé en openluchtfuifzaal als Bar Lionel is dit niet de juiste plaats. Dat merken we ook als we op toer zijn in de buurt met onze petitie.”

Die telt intussen 160 handtekeningen, volgens het buurtcomité een stevig signaal naar het gemeentebestuur dat het zo niet verder kan. “We zullen uiteraard ook officieel bezwaarschriften indienen”, aldus het buurtcomité nog. “Bar Lionel lijkt verder te willen groeien en plant dj-sets en luide feestjes, dat maken we toch op uit de vergunningsaanvragen. Maar het is nu al te veel voor deze plek, zo dicht bij een woonbuurt. De oplossing? Een nieuwe locatie zoeken, dit hoort niet in een woonwijk. Een andere optie zien we niet.”

Eigenaar Kurt Depoortere reageert: “Dit is geen dancing, integendeel”

“Er doen veel misverstanden en foute geruchten de ronde”, reageert Kurt Depoortere van ‘t Leeuwke en Bar Lionel op het burenprotest. “Uitbreiden? Niets van aan. Openluchtfuiven? Helemaal niet. We doen inderdaad een aantal vergunningsaanvragen om één en ander in regel te krijgen, zodat alles officieel klopt. Het is vooral heel jammer dat het allemaal zo moet lopen. In plaats van het gesprek aan te gaan, iets waar wij voor openstaan, worden petities gestart. Ik nodig ieder van hen hier uit om met een glas erbij met elkaar te babbelen over elkaars vragen, zorgen en klachten.”

“Muziek tot 3 uur? Dat kan gewoon niet van ons zijn”, schetst Kurt. “Arthur opent ‘s morgens om 10 uur, dan is het toch niet doenbaar om tot diep in de nacht door te gaan? Bar Lionel is geen dancing en is geen ‘jongerencafé’, integendeel zelfs. We hebben hier net een mooie mix aan jong en oud. Het is te gemakkelijk om altijd de steen naar Bar Lionel te gooien. Om middernacht gaat de muziek uit, om 1 uur tijdens de week en om 2 uur in het weekend is iedereen hier weg. Dat het bij het vertrek van soms 250 klanten misschien wat luid gaat, ontken ik niet. Maar dat duurt hooguit een kwartiertje. We hebben trouwens ook verschillende borden geplaatst om de mensen te vragen stil en respectvol te zijn. Ik heb het gevoel dat sinds de coronacrisis de verdraagzaamheid helemaal is verdwenen. Heel spijtig allemaal.”

De eigenaar van ‘t Leeuwke en Bar Lionel hoopt dan ook dat iedereen elkaar kan vinden. “We krijgen veel steun, zelfs van onze dichtste buren. Wij proberen een mooie, aangename zaak op te bouwen die Wevelgem wat uitstraling geeft, mét respect voor de buren. Ik zeg het, het is gewoon heel jammer dat het tot zulke protesten en petities komt.”

Wie zich wil aansluiten bij het protest tegen Bar Lionel kan terecht op buurtbewoners.bar.lionel@gmail.com. Het openbaar onderzoek loopt nog tot zaterdag 18 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier