Buren knutselen zelf meubilair in elkaar voor niet-alledaagse zomerbar in eigen wijk

We herkennen v.l.n.r. Emmanuel Notterdaeme, Pascal Tyberghien, Dieter Opsomer, Sam Retsin en Miguel Landuyt. Ze poseren bij hun zelfgemaakt meubilair, op de appelboomgaard waar Bar du Verger zal plaatsvinden. © LF
Redactie KW

Enkele buren uit de Boomgaardstraat op De Ginste pakken deze zomer voor het eerst uit met een zomerbar. Bar du Verger, Frans voor ‘boomgaard’, is een initiatief van Emmanuel Notterdaeme (48), Pascal Tyberghien (38), Dieter Opsomer (38), Sam Retsin (35) en Miguel Landuyt (38). Wat begon als een idee tussen pot en pint neemt stilaan grote proporties aan.

Bar du Verger moet deze zomer de place to be worden in Oostrozebeke. Iedereen is welkom op 16, 17, 18, 23, 24 en 25 augustus in de Boomgaardstraat op De Ginste. De zomerbar is open van 15 uur tot 1 uur ‘s nachts, met van 20.30 tot 00.30 uur telkens een liveset van DJ Joeri.

Hoe ontstond het idee voor Bar du Verger?

Pascal: “Tijdens een instuif, ongeveer anderhalf jaar geleden, groeide het idee om een kleine bar te beginnen. Tussen pot en pint droomden we ervan hoe leuk het zou zijn om iedereen te laten meegenieten van de gezelligheid van De Ginste. Een zomerbar was in de maak.”

Dieter: “We zetten ons idee snel om in concrete plannen. Sam spoorde ons meteen aan voor een professionele aanpak. Zo werd er van bij de start een 3D-visualisatie opgemaakt door de ontwerper van Hype-O-Dream.”

Miguel: “We kozen voor de passende naam Bar du Verger, Frans voor ‘boomgaard’, verwijzend naar onze straatnaam én de appelboomgaard die als site ter beschikking wordt gesteld door onze buur-boer Edward. Een prachtige locatie!”

We kozen voor een professionele aanpak en startten met een 3D-visualisatie van de ontwerper van Hype-O-Dream

En jullie steken ook zelf de handen uit de mouwen.

Sam: “We maken al het meubilair zelf, vooral met recyclagemateriaal of materiaal dat onze sponsors hebben aangeleverd. Ieder van ons neemt een deel verantwoordelijkheid op zich. We bestaan uit een ideale mix van handigheid, kennis van catering, verkoop en logistiek. We vergaderden al een jaar lang maandelijks, ondertussen komen we om de twee weken samen. We vullen elkaar aan in het concept en zijn ondertussen goed op elkaar ingespeeld. De juiste man op de juiste plaats zorgt voor een dreamteam.”

Jullie zomerbar neemt stilaan grote proporties aan.

Emmanuel: “Het moest inderdaad een kleinschalig ‘gezellig samenzijn’ worden. Maar we merkten al snel dat ons idee bij velen heel hartelijk werd ontvangen. Leuke aanvullingen en de uitbreiding van het oorspronkelijke concept vloeiden daaruit voort. We werden er zelf eveneens door geprikkeld en van het een kwam het ander.”

Sam: Met onze zomerbar richten we ons op alle leeftijden. Zo is er op zondag een brunch en kinderanimatie voorzien. Op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond kan er sfeer opgesnoven worden tijdens de muziek van lokale dj Joeri Lambrecht.”

We herkennen v.l.n.r. Pascal Tyberghien, Emmanuel Notterdaeme, Miguel Landuyt, Sam Retsin en Dieter Opsomer.
We herkennen v.l.n.r. Pascal Tyberghien, Emmanuel Notterdaeme, Miguel Landuyt, Sam Retsin en Dieter Opsomer.© LF

Hebben heel wat mensen zich voor Bar du Verger geëngageerd?

Dieter: “Het aantal sponsors dat zich heeft aangeboden, ervaren wij als ongezien. De lokale garagist steekt volop zijn schouders onder ons project. Ook het engagement van andere Gistenaren is groot. Ze vinden het tof dat er weer lokaal amusement is.

Pascal: “De lokale traiteur Mandeldaele helpt in de organisatie van onze zondagsbrunch. Als aanvulling op een verfrissend drankje zullen er lekkere hapjes te verkrijgen zijn aan de eetkraampjes. Zo mogen we onder meer rekenen op een standje met artisanaal ijs van de Mandelvallei.”

Miguel: “Voor de bediening tijdens de twee weekends krijgen we hulp van Chiro De Ginste en de KSA van Wakken. Ook de inzet van onze familie en vrienden is onbetaalbaar. Kennelijk hechten heel wat mensen rondom ons veel waarde aan de gezelligheid die we willen creëren. Dat motiveert ons om alles tot in de puntjes te regelen. We zijn dolenthousiast!”

Zijn jullie al lang buren?

Miguel: “Als oudste kleinzoon van wijlen Frans en Irène De Coninck-Van Acker kwam ik al vaak op De Ginste. Met de familie komen we ook sinds jaar en dag naar het toneel en Ginstekermis. Sinds 2013 hebben we er onze vast stek in de Boomgaardstraat. De eerste buurman die ik er leerde kennen, was Dieter.”

Dieter: “Ik woon al 15 jaar op De Ginste. Ik engageer me in het oudercomité en zet me in voor de feestlijkheden in onze straat. Samen met Miguel en nog twee andere buren organiseren we een jaarlijkse nieuwjaarsdrink. We hebben een paar jaar geleden dit buurtfeest nieuw leven ingeblazen tot een plezante avond voor jong en oud. Ik voel me hier thuis.”

Kennelijk hechten heel wat mensen rondom ons veel waarde aan de gezelligheid die we willen creëren

Pascal: “Wij zijn er eerder per toeval beland. Ik fietste regelmatig doorheen De Ginste en het zag me er een dorp uit waar het leuk vertoeven is. De eerste week dat we er woonden, nodigden we alle buren uit. Al snel rees de vraag om mee te helpen in het oudercomité. Vanaf dan ging ik van het ene feestje naar het andere. Het is druk tussen het buurtfeest en Ginstekermis. Nadien is er wat meer rust.

Emmanuel: “Ik woon hier bijna twee jaar. Ik was op zoek naar een rustige, landelijke plaats om te wonen. De Boomgaardstraat sprak me meteen aan.”

Sam: “Ik ben de schoonbroer van Dieter. Door de familiale band kom ik veel naar de evenementen op De Ginste. Ik ben er graag bij.”

Jullie band gaat dieper dan het vlakbij wonen?

Dieter: “Miguel en ik gaan regelmatig samen lopen. We fietsen ook met enkelen samen op zondagmorgen. Een sportieve uitdaging gaan we bovendien niet uit de weg. Zo reden we met enkelen De Ronde van Vlaanderen en worden er momenteel volop plannen gesmeed om samen richting Italië te vliegen om er de Strade Bianche te rijden.

Miguel: “En onze vrouwen gaan mee om te supporteren.”

Dieter: “Naast de inspanning zoeken we ook de nodige ontspanning bij elkaar. Op vrijdag drinken we samen eens een pintje na het werk. We zitten op dezelfde lijn, zijn joviaal en spontaan ingesteld.”

Pascal: “Het is hier geestig! We zorgen voor elkaar, onze kinderen zijn vriendjes. We kunnen op elkaar rekenen als er eventjes opvang of een helpende hand nodig is.”

Miguel: “Goede buren zie je meer dan je beste vrienden, dat schept een speciale band.”

(LF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten