Wie door de Kortewagenstraat rijdt, kan er niet naast kijken. Enkele spandoeken verkondigen de duidelijke eis van de buurt: 'Hier geen zendmast!'

Daarmee doelen ze op de vergunningsaanvraag van Astrid nv om telecommunicatiestation met zendmast van 42 meter hoog te bouwen. Astrid is gespecialiseerd in telecommunicatie voor de hulp- en veiligheidsdiensten, maar volgens de buurt hoort de mast niet in hun omgeving thuis.

"Toen we plots de aanvraag in het straatbeeld zagen hangen, vroegen we ons af wat een telecommunicatiestation inhoudt", stelt woordvoerder Els Van Brabant, die ook zelf in de Kortewagenstraat woont. "Op het stadhuis ontdekten we in het bewuste dossier dat de zendmast liefst 42 meter hoog zou worden. Dat zorgde voor grote ongerustheid onder de buren."

Industriezone als alternatief

Die sloegen de handen in elkaar en willen de bouw ervan verhinderen. "Laat ons wel wezen, we hebben absoluut niks tegen Astrid, want goeie communicatie tussen de hulpdiensten is broodnodig. Alleen zijn er betere locaties om een dergelijk bouwwerk op te trekken. Industriezones, bijvoorbeeld. Daar hinder je niemand."

"Buitenlandse studies adviseren om 400 meter afstand tussen bewoning en zendmast te behouden. En dan zou die hier haast pál tussen de mensen neergepoot worden..."

"De zendmast zou volgens de huidige plannen op amper dertig meter van de dichtst gelegen woningen neergepoot worden. En vlakbij bevinden zich enkele nieuwe woonwijken met veel jonge gezinnen. Beitem is de tweede snelst groeiende wijk van Roeselare, maar heeft tegelijk een erg landelijk karakter. Die mast zou voor een pak visuele hinder zorgen, maar onze grootste bezorgdheid is wat de gevolgen zijn voor onze gezondheid en die van onze kinderen."

"Op vandaag is nog altijd niet bewezen dat de straling van een dergelijke mast geen gevolgen heeft voor de mens. Buitenlandse studies adviseren zelfs om een afstand van 400 meter te behouden tussen de woningen en zendmasten. En dan zou er hier, in Beitem, een exemplaar haast pal tússen de mensen neergepoot worden..."

De buren formuleerden hun zorgen ondertussen in een bezwaarschrift en maakten ook een afspraak op het stadhuis om de zaak verder te bespreken. "We verzamelden al meer dan 200 handtekeningen van buren. Dat zegt toch genoeg? De Beitemnaren willen deze mast niet. Astrid moet rekening houden met ons."

Wie door de Kortewagenstraat rijdt, kan er niet naast kijken. Enkele spandoeken verkondigen de duidelijke eis van de buurt: 'Hier geen zendmast!'Daarmee doelen ze op de vergunningsaanvraag van Astrid nv om telecommunicatiestation met zendmast van 42 meter hoog te bouwen. Astrid is gespecialiseerd in telecommunicatie voor de hulp- en veiligheidsdiensten, maar volgens de buurt hoort de mast niet in hun omgeving thuis."Toen we plots de aanvraag in het straatbeeld zagen hangen, vroegen we ons af wat een telecommunicatiestation inhoudt", stelt woordvoerder Els Van Brabant, die ook zelf in de Kortewagenstraat woont. "Op het stadhuis ontdekten we in het bewuste dossier dat de zendmast liefst 42 meter hoog zou worden. Dat zorgde voor grote ongerustheid onder de buren."Die sloegen de handen in elkaar en willen de bouw ervan verhinderen. "Laat ons wel wezen, we hebben absoluut niks tegen Astrid, want goeie communicatie tussen de hulpdiensten is broodnodig. Alleen zijn er betere locaties om een dergelijk bouwwerk op te trekken. Industriezones, bijvoorbeeld. Daar hinder je niemand.""De zendmast zou volgens de huidige plannen op amper dertig meter van de dichtst gelegen woningen neergepoot worden. En vlakbij bevinden zich enkele nieuwe woonwijken met veel jonge gezinnen. Beitem is de tweede snelst groeiende wijk van Roeselare, maar heeft tegelijk een erg landelijk karakter. Die mast zou voor een pak visuele hinder zorgen, maar onze grootste bezorgdheid is wat de gevolgen zijn voor onze gezondheid en die van onze kinderen.""Op vandaag is nog altijd niet bewezen dat de straling van een dergelijke mast geen gevolgen heeft voor de mens. Buitenlandse studies adviseren zelfs om een afstand van 400 meter te behouden tussen de woningen en zendmasten. En dan zou er hier, in Beitem, een exemplaar haast pal tússen de mensen neergepoot worden..."De buren formuleerden hun zorgen ondertussen in een bezwaarschrift en maakten ook een afspraak op het stadhuis om de zaak verder te bespreken. "We verzamelden al meer dan 200 handtekeningen van buren. Dat zegt toch genoeg? De Beitemnaren willen deze mast niet. Astrid moet rekening houden met ons."