Buren en Boeren brengt buurderij naar Roeselare

Voor een buurderij in Roeselare is Boeren en Buren nog op zoek naar iemand die zich een paar uur per week kan vrijmaken om zich te engageren voor de ontmoetingsmomenten tussen producent en consument. (gf) © (gf)
Redactie KW

Buren en Boeren vestigt binnenkort een buurderij in Roeselare. Een buurderij biedt wekelijks groenten en fruit, vlees, kaas enzovoort aan, die consumenten via een online platform kunnen bestellen bij boeren uit de buurt. Op de buurderij kunnen ze hun producten afhalen.

De organisatie Buren en Boeren brengt consumenten rechtstreeks in contact met boeren in de buurt. Via een online platform kunnen consumenten dan groenten en fruit bestellen bij die boeren en eenmaal per week afhalen op een buurderij. Het doel van dit wekelijks ontmoetingsmoment is dat de consument beseft waar zijn producten vandaan komen. En dat ontmoetingsmoment heet dan een buurderij. Voor de zestiende vestiging in West-Vlaanderen, kijkt de organisatie naar Roeselare. “Roeselare is een grote stad met heel wat boeren. De stad heeft natuurlijk ook wel Lokaalmarkt, maar dat valt niet te vergelijken met ons project. Bij Lokaalmarkt komen boeren wekelijks met een volledig assortiment en kan de consument daaruit kiezen. Bij een buurderij kan dat niet. Consumenten moeten vooraf hun bestelling plaatsen op een online platform, op die manier proberen we voedselverspilling tegen te gaan.”

Initiatiefnemer gezocht

“Een buurderij wordt wekelijks georganiseerd door een initiatiefnemer. De locatie kan steeds verschillend zijn gaande van een bibliotheek tot een scoutslokaal. De buurderij werkt op zichzelf maar krijgt de steun van het netwerk Buren en Boeren. Voor een buurderij in Roeselare zijn we nog op zoek naar iemand die zich hiervoor wil engageren. We zijn op zoek naar iemand die gemotiveerd is, een passie voor lokale voeding heeft, een minimum aantal uren per week beschikbaar is en het ziet zitten om een Btw-nummer aan te vragen”, aldus Harriet Wouters, netwerkcoördinator voor Vlaanderen.

Ook beter voor klimaat

Niet alleen de consument heeft voordelen bij dit project, ook de boeren hebben er baat bij. “Het biedt de landbouwers meer afzetmogelijkheden. Doordat ze twee dagen op voorhand al weten hoeveel groenten en fruit er gereserveerd werd, krijgen ze ook niet te maken met voedseloverschotten. Dat is dan ook weer voordelig voor het klimaat omdat er geen voedselverspilling is. Elke producent heeft op het online platform een eigen catalogus die kan worden aangepast, naargelang het seizoen of hun eigen voorraden.” Verder krijgt de boer 80 procent van de prijs, waar dat in groothandels maar zes procent is.

Proeverijen

Boeren en Buren organiseert deze buurderij telkens op een vaste dag in de week en opent dan de deuren tussen 17 en 20 uur. Ook mensen die niets besteld hebben, kunnen steeds langskomen om kennis te maken met het project. “Er worden ook vaak proeverijen georganiseerd naar aanleiding van evenementen, zoals tijdens de Week van de Korte Keten waarbij er verschillende proeverijen waren. Op deze manier kunnen consumenten met nieuwe boeren of producten kennis maken”, aldus de netwerkcoördinator.

Wanneer de buurderij er komt, is afhankelijk van hoe snel er een geëngageerde ondernemer gevonden wordt. Wie initiatiefnemer wil worden van dit project of wie voorstellen heeft voor een centrale locatie van 40 vierkante meter met parking, kan contact opnemen via harriet@boerenenburen.be of op 0474 01 02 44. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier