Buren bouwen muren na voor bezwaar tegen Hotel du Louvre

We zien v.l.n.r. buren Lucrèce Henderyckx, Jean Petitqueux met hun kleinkinderen en Kurt Verheggen van Dement voor de nagebouwde muren op hun terras. (Foto HH)
Redactie KW

De buren van het Hotel Du Louvre zullen een nieuw bezwaar indienen tegen de verleende bouwvergunning.

Ze bouwden daarvoor eigenhandig een deel van de muren na die de nieuwbouw zou hebben en lieten door een deurwaarder vaststellen dat er veel zonlicht zou verloren gaan.

De discussie over Hotel du Louvre sleept al meer dan tien jaar aan en groeide uit tot een symbooldossier voor de aanpak van waardevol erfgoed in Oostende. Uiteindelijk bereikten stadsbestuur en bouwpromotor een compromis waarbij de bestaande gevel wordt afgebroken, maar indentiek nagebouwd. Daarachter komt een nieuw appartementsblok. De buren aan beide zijden van het erfgoedpand in de Karel Janssenslaan kunnen zich echter niet vinden in de toegestane bouwdiepte en krijgen steun van actiegroep Dement.

“Het appartementsgebouw zal met een bouwdiepte van 18 m en een hoogte van 17,72 m de aanpalende erfgoedpanden volledig verdrukken”, zegt Kurt Verheggen van Dement. “Deze panden zullen door de afmetingen van de nieuwbouw een halve dag in de schaduw liggen. Deze mastodont brengt de leefbaarheid van de aanpalende erfgoedpanden, die wèl prachtig gerenoveerd werden, ernstig in het gedrang.”

“Niet alleen verliezen we één erfgoedpand, dan nog op basis van een technisch verslag dat de bouwpromotor zelf mocht opmaken. Dat is niet objectief. Daarbij kregen de omwonenden ook geen kans om opmerkingen te formuleren”, aldus Kurt Verheggen. “Maar ook de twee aanpalende erfgoedpanden delen in de brokken en worden minder leefbaar. Het toont weer aan dat de stad meer kiest voor bouwpromotoren dan voor de eigen inwoners.”

Deurwaarder

Het terrasje van Jean Petitqueux en Lucrèce Henderyckx rechts van Hotel du Louvre dreigt door de nieuwbouw volledig in de schaduw te komen. Dat wilden Jean – 75 jaar! – en de buurman aan de andere kant, Eric Hut van ‘t Groote Huys, aantonen door de muren deels na te bouwen in hout. Een deurwaarder kwam donderdagmorgen de afmetingen en het verlies aan zonlicht vaststellen. Ook het terras van ‘t Groote Huys zou vanaf de middag veel zonlicht verliezen. Het eethuis heeft ook zonnepanelen op het dak.

“We hadden een gesprek met de bouwpromotor over een compromis en daar zijn mogelijkheden voor”, zeggen beide buren. “Maar na dat eerste gesprek hebben we niets meer van de bouwpromotor gehoord. En de bouwvergunning is intussen verleend. We zullen de informatie van de deurwaarder gebruiken om in beroep te gaan bij de deputatie van de provincie West-Vlaanderen en eventueel bij de raad voor vergunningsbetwistingen.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier