Buren A10 kunnen in Oostende kiezen voor of tegen geluidsscherm

Redactie KW

De bewoners van wie in Oostende het huis paalt aan de autosnelweg A10, zullen zich vanaf 20 april kunnen uitspreken voor of tegen de komst van geluidsschermen.

Het zou gaan om zestig tot zeventig woningen. Of en wanneer er daadwerkelijk schermen zullen geplaatst worden, hangt van heel wat factoren af. De voorbije zomer voerde wegbeheerder Vlaams Gewest langs beide zijden van de autoweg een uitgebreide geluidsstudie uit. Daaruit blijkt dat na de eventuele plaatsing van de schermen tot zes meter hoog de geluidsoverlast voor de bewoners wel tot een aanvaardbaar niveau vermindert, maar niet verdwijnt. Alleen voor de inwoners van huizen vlak aan de autoweg is er een opmerkelijke geluidsafname waarneembaar.

Bij een eerste rondvraag blijkt niet iedereen gewonnen voor zulke geluidsschermen. Een bewoner noemt het ‘een metershoge muur voor zijn neus’ die ervoor zorgt ‘dat het lijkt alsof je door een koker rijdt’, en uit de studie blijkt ook dat de impact van de schaduw niet gering zal zijn. Een andere bewoner is blij gehoord te worden, maar vindt het spijtig dat enkel een betonnen geluidsscherm een optie is. Transparante geluidsschermen (in glas), waar Nederland vol van staat, en die alle vermelde nadelen elimineren, zijn niet aan bod gekomen.

(BVO)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.