Bulskampveld krijgt vernieuwde wandeling

In het gedeelte speelbos van Bulskampveld is er een avontuurlijk parcours aangelegd. © (foto GST)
Redactie KW

Vrijdag 18 oktober werd in het provinciaal domein Bulskampveld de vernieuwde wandeling rond het kasteekpark voorgesteld samen met de nieuwe speellus en dit alles in het kader van Expeditie Bulskampveld.

Veel aandacht werd besteed om de toegankelijkheid van het kasteelpark te verbeteren. De hartvormige wandeling werd heraangelegd met gestabiliseerd dolomiet en de geasfalteerde centrale dreef kreeg een okerkleurige toplaag zodat alle paden in het kasteelpark een uniforme uitstraling hebben. Het zitmeubilair is vervangen en er werden heel wat struiken en heesters aangeplant. Ook de toegang van het bezoekerscentrum werd aangepakt. Door het uitgraven van de rondweg achter het kasteel kunnen de bezoekers via een zachte helling het bezoekerscentrum binnenwandelen. Daarmee is zowel de toegankelijkheid als de zichtbaarheid verhoogd.

Expeditie Bulskampveld

In dezelfde periode is er een avontuurlijke speellus opgebouwd en dit in het kader van Expeditie Bulskampveld. Het is een dubbele lus geworden die te volgen is via de bordjes met de gekleurde stier op, de mascotte van de expeditie. Het eerste deel is de zintuigelijke lus die opgebouwd is volgens de zintuigen horen, zien, voelen, ruiken en proeven. Daarmee wil de provincie de wandelaars stimuleren actie mee te beleven. Hierbij werd ook extra aandacht besteed aan de toegankelijkheid voor buggy’s en rolstoelen.

Het tweede deel van de speellus in een meer avontuurlijk parcours dat opgesteld staat in het gedeelte speelbos van Bulskampveld. Met boomstammen en takken werden natuurlijke speelaanleidingen gecreëerd waarop kinderen en mensen die zich nog jong genoeg voelen, kunnen klimmen, klauteren en balanceren. Ook een oase werd aangelegd waar de bezoekers kunnen genieten van een waterplas en kinderen met en in het water kunnen spelen.

Samenwerking

De speeltuigen werden gemaakt uit Robinia, de duurzaamste Europese houtsoort die tot 25 jaar zijn eigenschappen behoud zelfs in de grond. Er werk gewerkt met materiaal dat in het provinciaal domein werd gerecupereerd. De bouw van de dubbellus kostte 60.137 euro waarvan 60% door Toerisme Vlaanderen werd betaald en de rest door de provincie en de gemeente Beernem.

De Expeditie Bulskamp is een initiatief van Westtoer in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen, Toerisme Oost-Vlaanderen, de gemeenten Beernem, Oostkamp, Ruiselede, Wingene en Aalter. De twee eerste lussen bevinden zich in Wingene en Kruiskerke, in 2020 komen er nog twee bij in Oostkamp en Sint-Maria Aalter.

(GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier