Bulgaren terecht na strooptocht langs bestelwagens in Zuid-West-Vlaanderen

© iStock
Redactie KW

Vijf Bulgaren riskeren voor de Kortrijkse strafrechter celstraffen van twaalf maanden tot drie jaar voor een reeks inbraken in bestelwagens in Zuid-West-Vlaanderen. Ze opereerden vanuit Noord-Franse zigeunerkampen. In de nacht van 15 op 16 december 2019 konden vier van hen op heterdaad betrapt worden in Moorslede. Sindsdien verblijven ze in de cel.

De arrestatie van de vier kwam er na een tip van een bewoner uit de Kouterweg. Die had rond 1 uur opgemerkt dat enkele verdachten werkmateriaal aan het overladen waren van het ene voertuig naar een ander. Daarna vertrokken ze met een van de wagens. De andere auto met Franse nummerplaat lieten ze achter. De politie stelde zich verdekt op en wachtte tot ze de auto kwamen ophalen. In beide wagens lag werkmateriaal, dat eerder die nacht gestolen was bij drie inbraken in bestelwagens in Moorslede.

Verder onderzoek, onder meer van hun telefoons en via ANPR-camera’s, kon hoofddader Yordan I. (30) aan 16 inbraken in bestelwagens linken. Kompaan Ivaylo S. (28) komt in aanmerking voor twaalf inbraken. Hij werd eerder al eens veroordeeld tot 15 maanden celstraf voor inbraken. Twee Bulgaarse vrouwen waren enkel de nacht van de arrestatie mee op dievenpad. De vier verblijven sinds hun arrestatie in de gevangenis. Een vijfde verdachte daagde niet op de rechtbank op. Volgens de openbare aanklager sloegen ze tussen juni en december 2019 toe in Moorslede, Roeselare, Waregem, Kortrijk, Menen, Wervik, Zonnebeke, Zele en Wevelgem. Het gestolen werkmateriaal verdween binnen één dag naar de Franse zwarte markt. Acht slachtoffers vroegen een schadevergoeding. Vonnis op 14 juli. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier