Buitenschoolse Kinderopvang voortaan in Oudenburgse scholen

© (Foto LIN)
Redactie KW

Het nieuwe werkjaar voor Buitenschoolse Kinderopvang De Kikker ziet er helemaal anders uit. De voor- en naschoolse opvang gebeurt niet langer in het gebouw langs de Arnoudstraat, maar in de scholen zelf. Het basisakkoord lag gisteravond voor op de gemeenteraad en werd door de meerderheid goedgekeurd. De CD&V-oppositie onthield zich.

Door de sluiting van de scholen tijdens de coronacrisis werd er al opvang voor de kinderen voorzien in hun eigen school. “De voorbije weken hebben we met de verschillende scholen een samenwerkingsprotocol opgesteld over de organisatie van de opvang in onze stad. Historisch want alle voor- en naschoolse opvang wordt sedert 1 september 2020 door begeleiders van De Kikker op verschillende locaties voorzien. Per school werd een regeling op maat uitgewerkt. De decentralisatie van de opvang is dus veel vroeger dan verwacht een feit”, legt schepen van Jeugd en Gezin Romina Vanhooren (Open VLD) uit.

Al in maart was bij de eerste coronagolf duidelijk dat het werkingsjaar van BKO De Kikker er anders zou gaan uitzien. In de verschillende scholen werd toen de voor- en naschoolse opvang verzekerd door begeleiders van de stad.

Samenwerkingsprotocol

“Nu trekken we deze lijn door: we werkten per school een regeling uit. De principes werden hiervoor verankerd in een samenwerkingsprotocol. Dat de voor- en naschoolse opvang voortaan hoofdzakelijk in de scholen plaatsvindt, zorgt voor een grotere flexibiliteit voor de ouders”, aldus nog de Jeugdschepen.

“Ook ecologisch is het een meerwaarde aangezien kinderen anders met verschillende bussen tussen de scholen en opvang moesten worden vervoerd.”

Tarieven en opvanguren gelijk

“Alle scholen werken momenteel ook volop verder aan hun verbouwings- of nieuwbouwplannen. Hierdoor zal de opvang in de toekomst ook over de modernste infrastructuur beschikken. Bovendien zijn voortaan ook alle tarieven en opvanguren in de verschillende scholen gelijk. Ook voor de vakantieperiodes zal telkens een regeling op maat worden uitgewerkt”, besluit Romina Vanhooren.

Sofie Sanders (CD&V) uitte de bezorgdheid van enkele ouders van wie hun kinderen naar de vrije basisschool H. Familie gaan. “Die kinderen moeten wel nog naar De Kikker en dat gebeurt te voet.”

“Het is inderdaad zo dat in deze school momenteel geen opvang door de bouwplannen geen opvang mogelijk is. Wel kunnen de leerlingen er tot 17 uur blijven, maar wie langer opvang nodig heeft, gaat onder begeleiding naar De Kikker”, verduidelijkt Romina Vanhooren.

“Onze plannen waren subsidiabel door de provincie”

De CD&V-oppositie onthield zich bij de stemming. “Dit is een totaal andere piste dan wat wij destijds vooropstelden”, legt Peter Velle (CD&V) uit. Dat was een nieuwe BKO op de terreinen van De Tunne. “Onze plannen waren subsidiabel door de provincie en zouden in nauwe samenwerking met de speelpleinwerking gebeuren.”

Meer info over de regeling per school vind je op www.oudenburg.be/nieuws/nieuweregeling-bko-de-kikker-vanaf-1-september.aspx. Iedereen die gebruik maakt van de voor- of naschoolse opvang van BKO De Kikker moet een inschrijvingsdossier hebben in BKO De Kikker. Zie ook www.oudenburg.be/i-school

(LIN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.