Buitenschoolse kinderopvang Houtekind barst uit zijn voegen

De kinderopvang Houtekind van Houthulst moet uitbreiden. © TOGH
Redactie KW

Er zijn meer kinderen in de buitenschoolse kinderopvang Houtekind in Houthulst dan de capaciteit. Daarom besliste het gemeentebestuur om het reglement aan te passen zodat ouders voortaan hun oogappels moeten inschrijven voor de grote vakantie, maar een uitbreiding van de buitenschoolse kinderopvang dringt zich op.

Op de agenda van de gemeenteraad in Houthulst donderdagavond stond de goedkeuring van het aangepaste reglement van buitenschoolse kinderopvang Houtekind. “De belangrijkste verandering is dat ouders voortaan moeten inschrijven voor de vakanties“, legde burgemeester Joris Hindryckx (CD&V) uit. “Houtekind heeft een capaciteit voor 96 kinderen tijdens de vakantie, maar de voorbije jaren is het aantal kinderen telkens gegroeid. Vorig jaar stelden we al vast dat er meer inschrijvingen waren dan de capaciteit.”

“Om dergelijke pieken op te kunnen vangen is het opportuun om met inschrijven te werken. Zo kunnen we weten hoeveel personeelsleden er nodig zijn. Concreet zal men kunnen inschrijven vanaf zes weken tot de woensdag voor de vakantie. Voor bepaalde redenen mag je wel nog na woensdag inschrijven. De inschrijving afzeggen kan tot zeven dagen voordien. Bij te veel inschrijvingen is er een voorrangsregel waarbij de kinderen van personeelsleden van gemeente en OCMW voorrang krijgen, dan de kleuters en vervolgens de lagereschoolkinderen. Dat is een gebruikelijke voorrangsregel die veel andere gemeenten ook hebben.”

118 inschrijvingen

Filip Vanhevel (N-VA) vroeg of er vorig jaar soms te veel inschrijvingen waren. “Vorig jaar hadden we een maximum van 118 inschrijvingen”, antwoordde Joris Hindryckx. “De wetgeving laat onder bepaalde voorwaarde wel overschrijdingen toe, bijvoorbeeld als je begeleidende maatregelen neemt, zoals extra personeel voorzien. Het is nogal een vage regel.”

Het aantal kinderen blijft in stijgende lijn gaan en dat zal in de toekomst niet veranderen. We zullen in ieder geval de buitenschoolse kinderopvang moeten uitbreiden. Dat zal dan ook opgenomen worden in het nieuwe meerjarenplan”, besloot de burgemeester.

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier