Buikdansfestival in Waregem: “Erg intensief maar niet populair”

Violetta De Neef organiseert voor de tweede keer het Waregemse buikdansfestival. (GF)
Redactie KW

Zaterdag vindt de tweede editie van het buikdansenfestival ‘Oriental Cocktail’ Bellydance Open Stage plaats in het ontmoetingscentrum van Nieuwenhove.

Na een succesvolle eerste editie was organisatrice Violetta De Neef vastberaden om er een vervolg aan te breien. Naast organisatrice is Violetta ook een internationale danseres, lerares, choreografe, fitnessinstructrice en model. In 2016 strandde Violetta in de halve finales van ‘Belgium’s Got Talent’.

“Buikdansen is erg intensief. Je moet heel hard werken om goed te zijn”, meent Violetta. “Zelf ben ik er dagelijks mee bezig. Het hele lichaam wordt gebruikt. De ene keer moet je je onderlichaam in evenwicht houden en je bovenlichaam bewegen. De andere keer is het omgekeerd. Dat is zeker niet te onderschatten.”

De oorsprong van deze dans weet niemand precies, maar een zekerheid is dat het één van de oudste dansstijlen is. “Er zijn verschillende stijlen van buikdansen. Het is een zeer ruim begrip. Je moet echt in het wereldje zitten om alles goed te kunnen begrijpen. Buikdansen of Oriëntaalse dans is de enige soort dans waarbij gewicht, leeftijd en lengte er niet toe doen. Tijdens Oriëntaalse danslessen leer je hoe je gracieus kunt bewegen, hoe je je lichaam kunt isoleren, hoe je sensueler kunt worden. Bovendien krijg je een sierlijke houding en een zelfverzekerde manier van lopen. Elke stijl moet je vooraf goed bestuderen vooraleer je het kan uitvoeren. Daarnaast houdt je best rekening voor welk publiek je danst. Zo wil ik bijvoorbeeld voor een optreden de vertaling van de liedjes weten. De benodigdheden voor een optreden zijn dus muziek en een kostuum die je zelf maakt of die je bestelt. Voor een buikdansles volstaat natuurlijk een trainingspak.”

“Ik neem een risico door alles zelf op voorhand te betalen”

“Oriental Cocktail” Open Stage

“Aangezien de eerste editie geslaagd was, besloot ik om het verder te zetten”, vervolgt Violetta. “Als organisatrice regel ik alles af. Direct na het eerste buikdansenfestival begon ik met de voorbereidingen voor die van nu zaterdag. Op voorhand betaal ik alles zelf. Dat is altijd een risico, want je weet nooit als het iets zal opbrengen. Maar het voornaamste doel is om buikdansen te promoten zowel in West-Vlaanderen als in heel België. Buikdansen is hier nu eenmaal niet populair”, stelt de zelfstandige vrouw vast. “Dat vind ik jammer. In vergelijking met hiphop is er nog veel groeimarge. Reclame maken doe ik vooral via sociale media zoals Facebook en Instagram. Het aantal deelnemers? Daar kan ik moeilijk een exact antwoord op geven. Er zullen alvast 23 optredens zijn. Dat kan een optreden zijn van een groep van vijf mensen, een duo of een solo. Ik zal zelf de show afsluiten. Het hele gebeuren zal zo goed als een volledige dag in beslag nemen. Naast dit evenement, organiseer ik met andere lesgevers op 8 december het ‘Oriental Cocktail -Bellydance Festival’ in het ontmoetingscentrum De Coorenaar in Desselgem. Het verschil met een open stage is dat er bij een festival workshops, wedstrijden en een galashow zijn. Bovendien is het Bellydance Festival ook internationaal. In de toekomst zou ik graag ook iets organiseren met andere stijlen zoals hiphop”, besluit Violetta. (JV)

Het festival begint op 12 mei om 13 uur in OC Nieuwenhove, Kerkhofstraat 30 in Waregem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier