Buddy’s gaan eenzaamheid bij personen met een beperking tegen

Gillian Lowyck

Sinds kort zet stad Oostende buddy’s in. Vrijwilligers worden ‘gekoppeld’ aan personen met een beperking. Ze gaan wandelen, spelen gezelschapsspellen, doen boodschappen, … Op die manier wordt eenzaamheid tegengegaan. Een succes, zo blijkt. Martine en buddy Sabrina zijn alvast heel enthousiast.

In mei startte stad Oostende met een nieuw initiatief. Door de coronacrisis werden heel wat mensen met een beperking eenzaam. “Mensen met een beperking doen vaak veel moeite om hun vriendenkring te onderhouden. Maar door hun beperking dreigen ze toch sneller aan de zijlijn te staan. Het vraagt heel wat moed en psychische weerbaarheid om hiermee om te gaan. Tijdens de coronacrisis vielen bovendien veel ondersteunende en begeleidende diensten zoals de poetsdienst of kinesitherapeuten weg.”

Daarom startte de stad met een buddywerking: “Buddy’s zijn getrainde en goed geïnformeerde vrijwilligers die gekoppeld worden aan één persoon”, legt bevoegd schepen Hina Bhatti (Open VLD) uit. “Deze vriendschappelijke relatie geeft mensen vertrouwen om de wereld opnieuw tegemoet te gaan.”

Sabrina Ducoulombier (60) is een van de vrijwilligers. Zij is buddy van Martine Denys (50). “Ik ben al aan de slag als vrijwilliger bij ontmoetingscentrum De Schelpe en hielp ook mee met mondmaskers maken”, vertelt Sabrina. “Ik had nog wat vrije tijd over en toen de vraag kwam om buddy te worden, heb ik niet getwijfeld.”

De stad ging op zoek naar een goede ‘match’ voor Sabrina en kwam uit bij Martine Denys. “Ik werk halftijds in Brugge”, vertelt Martine. “In de namiddag ben ik thuis en heb ik dus wat tijd over. De lockdown was geen prettige periode aangezien ik alleenstaand ben. Nu leer ik nieuwe mensen kennen en vrienden maken.”

Goede match

“Het is wel spannend”, vult Sabrina aan. “Je weet op voorhand niet met wie je zal ‘gematcht’ worden. Maar het klikte eigenlijk meteen met Martine. Ondertussen hebben we al een paar keer afgesproken. We hebben geluk dat het al altijd mooi weer geweest is want we moeten uiteraard de maatregelen respecteren: we spreken bijna altijd buiten af, dragen ons mondmasker en houden afstand. We hebben al vaak een goed gesprek gehad”, glimlacht Sabrina.

Of Sabrina en Martine het buddyproject aanraden? “Zeker en vast”, zeggen ze allebei enthousiast. “Met twee is het toch veel plezanter dan alleen? Je leert nieuwe mensen kennen, kan babbelen en wandelen, … Ja, we raden het zeker aan!”

Interesse om een buddy te zijn voor iemand met een beperking? Stuur je gegevens door naar buddy@oostende.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier