Bruno Tallieu wil padel ook in Tielt op de kaart zetten

Bruno Tallieu organiseert sinds kort samen met Dean Dewitte van Vip & Fan padeltrips naar het buitenland.©Wouter Meeus foto WME
Bruno Tallieu organiseert sinds kort samen met Dean Dewitte van Vip & Fan padeltrips naar het buitenland.©Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

Padel, de almaar populairder wordende balsport die het midden houdt tussen tennis en squash, beleeft al even een hype in buurgemeenten als Meulebeke en Wingene en gewezen amateurvoetballer Bruno Tallieu wil de sport nu ook in Tielt op de kaart zetten. “Padel gaat de bovenhand nemen op tennis, daar ben ik van overtuigd.”

Bruno Tallieu ontdekte padel zo’n 3,5 jaar geleden bij TC Bosterhout in Meulebeke. “Met een aantal vrienden, met wie ik elk jaar een tennistornooitje houd in Schuiferskapelle, kwamen we bij padel uit voor de organisatie van een mannenweekend. Sindsdien is er geen houden meer aan.”

En dat voor een voetbalfreak.

Bruno Tallieu: “Op jonge leeftijd speelde ik met KFC Meulebeke in bevordering, maar blessures hebben mijn carrière gefnuikt. Ik was amper 21 of 22 jaar toen ik bij VV Tielt al een punt zette achter mijn carrière. Ik was toen al begonnen als jeugdtrainer bij Club Brugge, waar ik bij de U7 een piepjonge Charles De Ketelaere onder mijn hoede kreeg. Ik zou mijn eigen loopbaan nog even hernemen bij GL Ruiselede: vierde provinciale en een keer per week trainen, meer kon en wou ik echt niet.”

Zelfs padel spelen schijnt momenteel niet te lukken.

“Neen, ik lig intussen ongeveer anderhalf jaar stil door aanhoudende knieproblemen. Ik kan je verzekeren dat het knaagt als je vrienden ziet spelen, al hoop ik er rond 1 mei zelf weer te staan bij de start van de interclub.”

Als je tennistornooien organiseert: hoe komt het dan dat je nooit voluit voor die sport hebt gekozen?

“Om eerlijk te zijn, doen we het vooral voor het feestje achteraf. (lacht) Tennis is veel te technisch voor mij. De technische bagage die je nodig hebt om padel op niveau te spelen, mag je ook niet onderschatten, maar je hebt er minder nodig dan voor tennis om tot een leuke wedstrijd te komen. Padel kan je spelen zonder eerst die moeilijke bovenhandse opslag te moeten aanleren.”

Hoe staat het met de oprichting van de Tieltse club waar het stadsbestuur al een tijdje over spreekt?

“Watewy Padel Tielt is klaar om officieel van start te gaan, er is ook een bestuur aangeduid. Maar hoewel de opening van onze twee velden op het recreatiedomein Watewy gepland was voor dit weekend, laat de aanleg nog altijd op zich wachten. Met de schepen van Sport en sportfunctionaris ben ik diverse terreinen gaan bekijken. Er is ook een aannemer aangeduid, maar volgens de recentste berichten kan hij pas in mei aan de slag. Voordeel is wel dat de aanleg snel kan verlopen, in nauwelijks twee weken tijd, zodat de terreinen zeker tegen de zomer ingespeeld moeten zijn.”

In Wingene moest TC Aquila na een halfjaar al een inschrijvingsstop invoeren. Nochtans beschikken zij over drie velden. Wat gaat dat worden in Tielt?

“Als het bij twee blijft, zullen we het op 160 leden houden. Meer kunnen er niet bij om iedereen comfortabel te laten spelen. Meer terreinen was uiteraard beter geweest. Het stadsbestuur ziet het niet direct zitten om er nog meer aan te leggen, maar op zich hoeft dat geen probleem te zijn: de investeerders staan in de rij. Wekelijks belt me wel een andere kandidaat.”

Hoe verklaar je dat succes van 300 leden in een half jaar tijd bij TC Aquila?

“Heel veel heeft te maken met de coronamaatregelen, die behalve de klassiekers als wandelen en fietsen eigenlijk alleen padel toelieten. Ook tennissers mochten plots niet meer indoor spelen en zochten hun toevlucht tot padel. Eens de maatregelen opgeheven worden, verwacht ik dan ook dat velen naar hun vertrouwde sport zullen terugkeren en dat de ledenaantallen zullen dalen, om op termijn weer te stijgen. Tennis Vlaanderen verwacht in 2024 60.000 aangesloten leden. Net als meer en meer andere clubs willen wij inzetten op jeugdwerking, omdat daar veel vraag naar is van ouders. Het leidt ook tot een structurele verankering van padel als populaire sport. Ik ben overtuigd dat padel op korte termijn de bovenhand zal halen op tennis. In Spanje is het al zover.”

Dan ziet het ernaar uit dat je met je speciaalzaak Puur Padel het gat in de markt hebt gevonden.

“Als bestuurslid in Meulebeke werd ik gecontacteerd door leveranciers en zo kwam het idee om een webshop op te starten. In het begin bestelde ik alleen wat ik gevraagd werd, maar omdat het voor de klanten lastig kiezen is op basis van internetafbeeldingen heb ik thuis in de Klokkestraat een kleine, fysieke shop opgestart, waar ik hen ontvang op afspraak. In de toekomst zal ik af en toe wel eens openingsmomenten houden, maar niet systematisch.”

Hoeveel kost het om met padel te starten?

“Voor een kleine 300 euro, inclusief uitrusting, abonnementsgeld en een wekelijks partijtje bij een club, ben je al vertrokken.”

Iets duurder wordt het natuurlijk voor wie de sport in het buitenland wil gaan beoefenen, want dat soort trips bied je sinds kort aan samen met Dean Dewitte van Vip & Fan.

“Er is veel interesse en we zouden begin juli met een groep naar Rome reizen, maar door de onzekerheid over de coronamaatregelen hebben we die trip uitgesteld naar eind augustus. We willen dat klanten een onvergetelijke meerdaagse beleven. Als we hen geen zorgeloos padelarrangement kunnen aanbieden, beginnen we er liever niet aan.” (TVW)

BIO

Privé: Bruno (38) woont met zijn vrouw Sara Coghe en hun tweeling Zelda en Jerom (8) in de Klokkestraat in Schuiferskapelle.

Loopbaan: Leerkracht lichamelijke opvoeding en natuurwetenschappen in het Sint-Jozefsinstituut. In bijberoep verkoopt hij padelattributen met Puur Padel en organiseert hij padeltrips.

Vrije tijd: Behalve padelspeler is Bruno een fervent jager en brengt hij kindertheater met de Schorriemorrieband.