Bruneel Matrijzenbouw uit Gits wordt Pameco na overname door jonge Torhoutenaar

Pionier Christ Bruneel (55) uit Gits samen met overnemer Maxime Pauwels (32) uit Torhout in het atelier bij enkele 'visitekaartjes' van het machinepark van het moderne en bloeiende bedrijf: drie gesofisticeerde draadvonkmachines. (foto JS) © JS
Johan Sabbe

Bruneel Matrijzenbouw uit Gits, al zowat dertig jaar toonaangevend in precisiemaatwerk, is in nieuwe handen. Christ Bruneel, pionier en tot nu toe zaakvoerder, blijft weliswaar nog een tijdje meedraaien in de bloeiende onderneming, maar sinds maandag is ze overgenomen door een jonge Torhoutenaar, Maxime Pauwels. Die zet de zaak voort onder de naam Pameco. Een nieuwe vlag die dezelfde kwalitatieve lading dekt.

Het bedrijf bevindt zich in een doodlopend stukje van de Gitsbergstraat op de plaats waar Gits, Hooglede en Roeselare tegen elkaar aan schurken. De buur is meteen ook een van de klanten van wat nu Pameco heet: de grote beursgenoteerde onderneming Deceuninck. Een andere belangrijke klant uit het eigen Gits aan wie Christ Bruneel al jaren levert, is de nv Sadef. “Uiteraard zullen we de vele afnemers van ons maatwerk blijven koesteren”, verzekert Maxime. “De klanten staan voorop. Dat was bij Bruneel Matrijzenbouw zo en dat zal bij Pameco in geen geval veranderen.”

Ook zaakvoerders van café De Knocke in Nieuwkapelle

Christ Bruneel (55) woont met zijn vrouw Connie Bouckaert (53) in een appartement bij het atelier waarin zich het grote en moderne machinepark van het bedrijf bevindt. Het koppel draagt een diep verdriet mee, want vorig jaar in september is jongste zoon Dieter (26) na een medische ingreep in Gent overleden. Oudste zoon Brecht (29) heeft twee kinderen, Ferre (3,5) en Morris (1,5) – de schattige kleinzoontjes.

In het weekend runnen Christ en Connie hun eigen, gezellige volkscafé langs de IJzer in Nieuwkapelle nabij Diksmuide: café De Knocke, pal aan de Knokkebrug. In de zomer komen er veel fietsers verpozen. Connie staat achter de toog en Christ draait de stemmige muziek. Nu er meer vrije tijd wenkt, overwegen ze om het café ook in de week een paar dagen open te houden.

Van bescheiden bijberoep tot bekende eigen zaak

De handen van Christ weten wat werken is. Hij volgde destijds metaalbewerking aan het VTI in Roeselare met in het vijfde jaar de toen nog bestaande studierichting matrijzenbouw. Hij had amper zijn 17de verjaardag gevierd of hij ging al aan de slag bij het grote Deceuninck in Gits, waar hij acht jaar in dienst bleef. De laatste drie jaar van die periode maakte hij in bijberoep matrijzen. Een matrijs is een soort mal op maat, die bedrijven aankopen om er met een pers hun producten mee te maken. Noem het een gereedschap of inzetstuk om metalen platen met een enorme precisie te buigen, te plooien of te snijden, bijvoorbeeld om er een vuilblik de juiste vorm mee te geven. Of om kleinere of grotere onderdelen te maken en dit tot op een honderdste van een millimeter nauwkeurig.

Het ging zo hard met het bijberoep van Christ dat hij op jonge leeftijd zijn eigen bedrijf Bruneel Matrijzenbouw opstartte en in 1996 het huidige atelier liet bouwen. “In 1998 is mijn onderneming een bvba geworden”, zegt hij. “Aanvankelijk stonden er enkel conventionele machines, maar begin jaren 2000 werd alles geleidelijk aan computergestuurd. Met intussen een grote CNC-freesmachine en drie gesofisticeerde draadvonkmachines voor een uiterst precieze uitvoering. Er werken vier gespecialiseerde medewerkers in het atelier, waarvan iemand al 20 jaar. Een secretaresse zorgt deeltijds voor de administratie. Allen blijven gewoon in dienst bij Pameco.”

De kwaliteit van het werk blijven garanderen

Overnemer Maxime Pauwels (32) woont met zijn vrouw Tine Sabbe (33) en hun twee zoontjes Henri (5,5) en Jules (2,5) in de Sint-Rembertlaan in Torhout, waar Tine haar praktijk als psychiater heeft. Maxime is burgerlijk ingenieur werktuigkunde en tegelijk master management, studies die hij aan de Leuvense universiteit volgde. “In deze branche een bedrijf van nul beginnen, is bijna niet meer mogelijk”, zegt hij. “Ik ben heel blij dat ik de juiste onderneming heb gevonden met bovendien een aimabele zaakvoerder. Christ blijf trouwens nog een tijdlang op zelfstandige basis meewerken. Zijn knowhow en klantencontacten zijn van onschatbare waarde.”

“Ik wil met Pameco de bestaande kwaliteit van Bruneel Matrijzenbouw in stand houden en de levertijden respecteren. Plus: de onderneming nog verder uitbouwen in matrijzenbouw en fijnmechanische onderdelen, met op termijn ook injectiematrijzen voor metaalpoeder. Pameco sluit perfect aan bij mijn studies en de ervaring die ik tot nu in het bedrijfsleven heb opgedaan.”

Voor alle informatie: Pameco.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier