Brugse zwaan verhuist voor liefde en genegenheid naar Hoeilaart

Pieter Strubbe, de Brugse schepen Mercedes Van Volcem, Joris Roose en Rudy Priem in betere tijden, met de vrouwelijke Brugse zwaan die op 20 februari als gezelschapsdame uitgestuurd werd om een mannelijke zwaan in Hoeilaart te verwennen. Zondag werd Petatje door haar nieuwe partner brutaal vermoord. (foto gf) © gf
Stefan Vankerkhoven

De gemeente Hoeilaart komt op donderdag 20 februari een zwaan ophalen in Brugge. De reden? Voor wat seks en veel genegenheid en liefde. “De vrouwtjeszwaan in Hoeilaart is gestorven”, legt de Brugse schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem uit.

“Eén van onze Brugse zwanen zal verhuizen naar Hoeilaart om de mannetjeszwaan van die gemeente gezelschap te houden. We hebben de vraag binnen gekregen en zijn daarop ingegaan omdat het aantal zwanen in Brugge hoog is”, zegt Mercedes Van Volcem.

Vaak blijven knobbelzwanen elkaar hun leven lang trouw tot de dood hen scheidt. In tegenstelling tot bij heggenmussen is er zelden sprake van overspel. Als een zwaan sterft, is de achtergebleven partner vaak lang van slag. Daarom krijgt de Hoeilaartse zwaan nu troost van een Brugs wijfje. Al wijst een website van de Nederlandse vogelbescherming er ons wel op dat zwanen zelf graag een nieuwe partner zoeken als het broedseizoen nadert….

Voldoende Brugse zwanen

Momenteel telt de Brugge een 120-tal zwanen. “Dat is ruim voldoende voor het beschikbare territorium”, stelt de schepen. Mercedes Van Volcem geeft een stand van zaken: “In ‘t Stil Ende waren er acht nesten met 39 eieren. 16 kuikens hebben het overleefd. De andere kuikens zijn gedood door meeuwen en andere volwassen zwanen.”

“Op het Wijngaardplein waren er drie nesten met elf eieren. Vier kuikens zijn uitgebroed, geen enkel kuiken heeft het overleefd vooral door de combinatie vuilwater en veel boten.”

“Ook in het nest in De Koude keuken, met vier eieren, zijn er geen overlevende kuikens. Meeuwen en blauwalgen lagen aan de oorzaak van het sterven van die kuikens”, aldus de Brugse schepen, die terloops ook meldt dat er de voorbije maanden negen volwassen zwanen gestorven zijn en dat er 18 keer een beroep moest gedan worden op en dierenarts voor zieke zwanen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.