Brugse Zarra Neirynck erg tevreden na één jaar ‘Knikjesstraat’

Zarra Neirynck met haar mama Elsie Roose. © Davy Coghe
Redactie KW

Eén jaar geleden lanceerde de Brugse tiener Zarra Neirynck de Knikjesstraat. Met dat initiatief wilde ze er de mensen in haar buurt toe aanzetten elkaar wat vaker te groeten. “Sinds de start hebben we al zo’n 12.500 straatnaambordjes verdeeld. Als het ergste van de coronacrisis achter de rug is willen we het project nog nieuwe impulsen geven.”

Het idee voor de Knikjesstraat groeide toen Zarra Neirynck samen met haar mama op fietsvakantie was in Nederland. Daar merkten moeder en dochter dat de mensen daar elkaar veel vaker en vlotter begroeten. “Bij ons wordt er eerder vreemd opgekeken als je in de straat iemand begroet die je niet kent”, liet Zarra verstaan toen we haar vorig jaar interviewden. “Het is toch wel spijtig dat we zo kil en afstandelijk met elkaar omgaan.”

Bordjes gekocht met spaarcentjes

Zarra, gesteund door haar moeder, wilde ook echt werk maken van een warmere, sociale samenleving. Ze besloot om in haar eigen buurt, in de wijk Kristus Koning in Brugge, te beginnen. Met haar spaarcentjes liet ze vijftig bordjes maken met daarop ‘Knikjesstraat’, in de vorm van straatnaambordjes dus. Aan de kostprijs van 2 euro konden buurtbewoners, maar eigenlijk ook alle Bruggelingen, zo’n straatnaambordje bestellen om aan hun woning te hangen. De opbrengt gaat naar een goed doel.

“Het initiatief is eigenlijk pijlsnel van start gegaan toen”, zegt Zarra nu. “Het verspreide zich al vlug van de eigen buurt naar heel Brugge door de vele persaandacht. Ik kwam zelfs op de nationale televisie. Er werden vanuit heel Vlaanderen Knikjesstaat-bordjes aangevraagd. Gelukkig ondersteunde ook Bpost de actie door de bordjes voor buiten Brugge gratis te versturen.”

“Mensen vriendelijker voor elkaar”

Maar ook voor Zarra en haar Knikjesstraat-initiatief is de coronacrisis een domper. “We hadden eigenlijk nog nieuwe plannen met de Knikjesstraat. Zo dachten we eraan om t-shirts van de Knikjesstraat te maken. Er waren zelfs plannen voor sociale Knikjesstraat-Run, een looptocht. Dat werd door corona allemaal on hold gezet”, zegt Zarra. “Gelukkig bleven de bestellingen van de Knikjesstraat-bordjes wel doorlopen. Behoorlijk goed zelfs. In totaal werden nu al zo’n 12.500 bordjes verspreid.”

“We hadden nooit gedacht dat het project zoveel aandacht zou krijgen en zo’n succes zou worden. Ik ben écht heel tevreden. En ja, ik heb toch de indruk dat de mensen wat vriendelijker geworden zijn voor elkaar. Als het ergste van de coronacrisis achter de rug is, gaan we het project zeker nog nieuwe impulsen geven met de plannen die on hold werden gezet.” (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier