Brugse vrouw beschuldigt buschauffeur van racisme, De Lijn neemt chauffeur in bescherming

Een vrouw van Jamaicaanse afkomst beschuldigt een vrouwelijke chauffeur van De Lijn ervan haar racistisch bejegend te hebben. Daarna zou de chauffeur haar ‘opgesloten’ hebben op de bus. Volgens De Lijn was er geen sprake van racisme en werd de bus gesloten omdat de vrouw zich agressief gedroeg.

Het incident gebeurde in een bus van De Lijn. © BELGA

Shalet Farquharson, een Brugse van Jamaicaanse afkomst, stond vorige woensdag met haar twee kinderen op het Stationsplein in Brugge, klaar om de bus naar Sint-Michiels te nemen. “Onze kinderen lopen school in het Immaculata-instituut in Sint-Michiels en ik begeleid hen altijd met de bus mee naar school”, zegt Shalet. “Het komt echter steeds vaker voor dat die bus te laat komt. Dat was woensdag al het geval en ook woensdag kwam die bus weer flink te laat. Dat heeft als gevolg dat mijn kinderen dan te laat op school aankomen. En dan kom ik over als een slechte moeder die haar kinderen niet tijdig naar school kan brengen.”

Dus ik vroeg aan die vrouwelijke buschauffeur hoe het komt dat de bus vaak te laat is“, vertelt Shalet voort. “En of dit eventueel niet eens kan besproken worden met de oversten. Ik benadruk dat ik dat erg beleefd vroeg. Maar die buschauffeur was er duidelijk niet mee opgezet. Ze zei me grofweg: ‘In Afrika zijn er niet eens uurroosters voor de busverbindingen’. Waarmee ze dus wilde zeggen dat ik blij mocht zijn dat ik hier met de bus mocht meerijden en niet te veel commentaar moest geven. En door mijn donkere huidskleur ging ze er dan ook verkeerdelijk van uit dat ik uit Afrika kom. Ik vind Afrika een prachtig continent, maar ik ben er nog nooit geweest. Met haar racistische uitlatingen lokte die vrouw een hele discussie uit. Dit was helemaal niet nodig. Maar als men mijn op zo’n manier behandelt, dan heb ik denk ik wel het recht om daar mijn gedacht over te zeggen.”

Shalet Farquharson.
Shalet Farquharson.© Foto Tom

Daarmee was het incident nog niet afgelopen want, nog steeds volgens Shalet Farquharson, reed de chauffeur opzettelijk erg traag bij het naderen van de halte om haar en haar kinderen nog meer te enerveren. En toen Shalet en haar kinderen wilden uitstappen, sloot de chauffeur de deuren van de bus.

“Wij zaten gewoon opgesloten in die bus en mijn kinderen waren echt angstig. Ze hoorden die chauffeur ook zeggen dat ze de politie zou waarschuwen en door alles wat er op het nieuws te zien is over de manier waarop de politie in de Verenigde Staten omgaat met mensen met een donkere huidskleur, zijn mijn kinderen daar heel bang voor. Uiteindelijk kwamen er mensen bij van de Lijncontrole, die de chauffeur had gecontacteerd. Ze hield dus die deuren dicht tot die controleurs afkwamen. Die mensen vroegen dan ook nog eens mijn identiteitskaart, alsof ik iets misdaan had, terwijl ik gewoon een vraag had gesteld over de stiptheid van de busverbindingen. Wat me ook erg stoort is dat niemand van de andere mensen op de bus, de blanke Bruggelingen, het voor mij opnam. Ik heb lange tijd in Londen gewoond en ik heb erg veel zin om terug te gaan want daar heerst er veel minder racisme dan hier in België. Hier wil ik het niet bij laten en dus heb ik klacht ingediend in het politiekantoor in Sint-Michiels.

Agressieve vrouw

Bij De Lijn krijgen we een heel ander verhaal te horen. De betrokken chauffeur krijgen we niet te spreken, maar de woordvoerster van De Lijn West-Vlaanderen, sprak wel met haar en geeft ons haar versie van de feiten door. “De betrokken chauffeur staat bekend als een heel ervaren en gedegen medewerkster van De Lijn. Ze wordt door haar collega’s op handen gedragen en staat zelfs bekend om haar vriendelijkheid”, klinkt het.

“Iedereen die op de bus stapt krijgt een goeiedag en een vriendelijk woord. De chauffeur ontkent ten stelligste dat ze die dame racistisch zou bejegend hebben. Ze is absoluut niet racistisch aangelegd en heeft zelfs vrienden van vreemde origine. Onze chauffeur is dan ook danig over haar toeren door deze beschuldiging van haar racisme. In feite is het zo, en wij hebben geen redenen om daaraan te twijfelen, dat de dame zich al van bij het opstappen op de bus erg verbaal agressief gedroeg. Het ging niet om een beleefde vraag, integendeel, er werden meteen allerlei verwensingen geuit.”

“Ze zorgde dus voor enorm veel heibel, waardoor onze chauffeur zich begrijpelijkerwijze genoodzaakt zag om via de dispatching de mensen van de Lijncontrole te verwittigen. Van een lange tijd gesloten houden van de bus hebben wij overigens geen weet. Naar we vernemen kwamen onze controleurs, die erop getraind zijn om in te grijpen bij crisissituaties, ongeveer tegelijkertijd bij de halte aan als de bus. Onze chauffeur heeft ook een verklaring afgelegd bij de politie en gaf zo haar versie van de feiten weer. Wij betreuren alleszins deze commotie en vooral het feit dat onze uitstekende medewerkster zulke beschuldigingen en beledigingen moest ondergaan“, aldus nog de woordvoerster.

De lokale politie Brugge bevestigt dat er een melding werd gedaan omtrent een vermeend racistisch incident op deze busverbinding, maar kon voorlopig nog geen verdere details geven.

(PDV-foto Tom)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.