Brugse urologen: “Sterfte door prostaatkanker vermijden door jaarlijkse PSA-test”

Fernand Fonteyne, de voorzitter van Think Blue Vlaanderen (organisatie die voordrachten geeft om patiënten in te lichten) laat de Brugse burgemeester het charter van de prostaatpatiënt ondertekenen. © YH
Redactie KW

Prostaatkanker is de vaakst voorkomende kanker bij mannen. Het is een trage kanker, wat wil zeggen dat men bij een jaarlijkse controle zware gevolgen kan vermijden. De Brugse urologen van het Urologisch Centrum Noord West-Vlaanderen adviseren daarom mannen 50 tot 74 jaarlijks te laten testen. Voor borstkanker en baarmoederhalskanker is vroege opsporing nu al het geval, maar voor prostaatkanker nog niet.

Prostaatkanker is na longkanker de grootste oorzaak van kankersterfte bij mannen. Elk jaar komen er 8000 nieuwe gevallen bij, en hoewel niet elke prostaatkanker levensbedreigend is, sterven er bijna 1000 mensen per jaar aan de ziekte. Daarom wil een team van Brugse urologen een pleidooi houden voor een jaarlijkse test op prostaatkanker. De zogenaamde PSA-screening bekijkt de hoeveelheid van een bepaald eiwit (Prostaat Specifiek Antigeen) in het bloed. Dat kunnen patiënten gewoon bij de huisarts laten doen door een simpele bloedtest. Een verhoging van een gedetecteerd eiwit kan wijzen op prostaatkanker, maar is nog geen reden tot paniek. De verhoging kan ook wijzen op een infectie of goedaardige prostaatvergroting. Een zwakke plasstraal hoort trouwens ook bij een vergroting, niet bij een kanker. Bij zulke PSA-verhoging wordt verder onderzocht. Als de PSA niet verhoogd is, weet iemand wél zeker dat hij geen prostaatkanker hebt.

Geval van 41 jaar oud

De urologen van het Urologisch Centrum Noord West-Vlaanderen adviseren mannen tussen 50 en 74 om zich te laten screenen, vroeg genoeg dus. Ondanks dat drie vierde van de gevallen van prostaatkanker bij mannen vanaf 65 jaar voorkomt, is dat niet zonder reden. Er zijn steeds meer vijftigplussers bij wie de kanker opduikt. Zo is er in Brugge recentelijk een prostaatkanker opgedoken bij een man van slechts 42 jaar oud.

Charter met duidelijke richtlijnen

In het verleden werd verkeerd met de PSA-test omgesprongen en daardoor werden verkeerde diagnoses gesteld. Nu zijn er daarom duidelijke richtlijnen uitgezet in een ‘charter voor informatie van de patiënt’, dat gisteren door de Brugse burgemeester werd ondertekend.

Dr Christophe Ghysel (uroloog en voorzitter PSA Vlaanderen), Jo Ampe (diensthoofd-uroloog), Luc De Laere (bestuurder PSA Vlaanderen) en Fernand Fonteyne, voorzitter Think Blue Vlaanderen.
Dr Christophe Ghysel (uroloog en voorzitter PSA Vlaanderen), Jo Ampe (diensthoofd-uroloog), Luc De Laere (bestuurder PSA Vlaanderen) en Fernand Fonteyne, voorzitter Think Blue Vlaanderen.© YH

Daarin staan de rechten van de patiënt beschreven, samen met heel wat actiepunten die de gezondheidszorg ten goede moeten komen, zoals het voldoende informeren van de patiënt. De burgemeester staat achter het charter én achter de PSA-testen, omdat op basis van statistieken duidelijk gebleken is dat overlijdens aan prostaatkanker door de PSA-testen systematisch zijn verminderd.

Belgen eten te veel vlees

Bij één op de zeven mannen duikt prostaatkanker vroeg of laat in zijn leven op. De meerderheid van die kankers evolueert traag en heeft een laag risico. Die specifieke kankers zijn dus niet levensbedreigend. Toch zijn er ook met een hoog risico, dat zijn sneller evoluerende en levensbedreigende prostaatkankers die zeker op tijd moeten vastgesteld worden. “Uitzaaiingen gebeuren pas na anderhalf of twee jaar, dus met een jaarlijkse test kunnen we voorkomen dat je aan de kanker sterft“, zegt de Brugse uroloog Cristophe Ghysel. Hij merkt bovendien een correlatie op tussen onze eetgewoonten en prostaatkanker. “In Aziatische landen zijn er veel minder gevallen bekend. Daar eten ze namelijk minder vlees en hoofdzakelijk mager kalfsvlees. De kanker is dus voor een groot stuk voedingsgerelateerd. In België eten we te veel vet en te eiwitrijk. We eten in vergelijking met Azië bijvoorbeeld erg veel eiwitrijk vlees”, vergelijkt Ghysel.

(YH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier