Brugse trekt met tweedehandsauto naar Gambia: “Eens een andere vakantie dan zon, zee en strand”

Carine Depickere naast de route van 7.200 kilometer die ze wil afleggen. © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Avontuur en liefdadigheid combineren: dat is het opzet van de ‘Antwerpen Banjul Challenge’. Ongeveer twintig wagens en motoren rijden in oktober voor het goede doel naar Gambia. Een van de chauffeurs is Carine Depickere uit Sint-Michiels. Woensdag vertrok ze al op prospectie naar Gambia, om met haar eigen ogen te zien voor welke twee initiatieven ze zich de komende maanden zal inzetten.

Nog een halfjaar en dan vertrekt Carine Depickere (57) met een wagen naar Gambia. In 21 dagen wil ze samen met haar nicht Linda Lami de tocht van 7.200 kilometer afleggen. Voor het avontuur, maar ook voor het goede doel. “Al enkele keren ben ik met mijn nicht naar Gambia geweest, omdat ze daar een sponsorkindje heeft via de vzw De Gambiavrienden”, vertelt de Brugse, die al 35 jaar werkt bij Acerta.

“Daar leerden we enkele mensen kennen, die ons er wegwijs maken, en ontdekten we dat er iets bestond als de Antwerpen Banjul Challenge, een initiatief dat al ruim 15 jaar bestaat. Met een tweedehandswagen rijden van Antwerpen naar Banjul in Gambia. Een humanitair konvooi, waarbij de wagens ter plaatse verkocht wordt aan de lokale bedrijven. Al het geld gaat naar een eigen gekozen goed doel. We stelden elkaar de vraag: waarom zouden we dat niet doen, in plaats van zon-zee-strandvakantie?”

Les automechanica

De twee nichten, die zich omdoopten tot ‘Team Carlin’, kochten op de tweedehandsmarkt een Mercedes Vito. “Die wordt momenteel omgebouwd, zodat ze bij eventuele noodgevallen in de wagen kunnen slapen.” Ook de man van haar nicht, Ludwig Diependale, neemt met een kameraad Francis De Coninck deel. Team ‘Star Of Life’ rijdt met een Jeep.

We wilden eens een andere vakantie dan zon, zee en strand

“Om de wachttijden aan de grensovergangen niet te lang te laten oplopen, mogen jaarlijks slechts een twintigtal duo’s deelnemen”, klinkt het. “Opmerkelijk is dat het vooral Nederlanders deelnemen. Iedereen zal elkaar wel steunen tijdens de tocht, maar toch zullen we ook zelf nog een les automechanica volgen. Dat we toch een platte band kunnen vervangen, weten waar de olie zit…”

Twee goede doelen

De karavaan vertrekt op 5 oktober. Via Frankrijk, Spanje, Marokko, Mauritanië en Senegal zouden ze 21 dagen later moeten arriveren in Gambia. “In Mauritanië zal het leger ons escorteren, indien nodig. Daar wil de organisatie zo snel mogelijk door omdat het er niet zo veilig is. Als we arriveren in Gambia, zullen we eerst onze goede doelen bezoeken: het Pirang Health Center, de belangrijkste gezondheidsfaciliteit in Oost-Kombo, en de Kunting Nursery en Basic school. Daarna zullen we de auto’s verkopen. Dan zullen we het geld en de meegenomen goederen – onze wagen zullen we ook laden met kledij en speelgoed voor de lokale bevolking – afgeven. En dan nog een vliegtuig boeken om terug te keren naar huis. Want een auto hebben we dan niet meer.” (lacht)

Initiatieven

Om een zo groot mogelijk bedrag te kunnen afgeven, organiseren Carine Depickere en haar echtgenoot Piet Somers de volgende maanden verschillende initiatieven. Naast een doorlopende koekjesverkoop wordt er op 26 april een spaghettiavond georganiseerd in Clos Du Midi in Sint-Andries, op 21 juni een ringworstkaarting in Onze Ark in Sint-Michiels en op 23 augustus een barbecue in Lindenhove in Sint-Michiels.


Meer info:
carine.depickere@gmail.com of www.antwerpenbanjul.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier