Brugse studentenclubs ondertekenen doopkader

Negen studentenclubs ondertekenen het doopkader. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het Brugse stadsbestuur en de studentenclubs ondertekenden opnieuw het Vlaamse kader met richtlijnen voor het organiseren van studentendopen. “Hoewel er in Brugge nooit ernstige incidenten zijn geweest, vinden we dat toch een belangrijk signaal”, zegt schepen van Jeugd en Preventie Mathijs Goderis.

Op 29 september ondertekenden het stadsbestuur en de Brugse studentenverenigingen dit doopkader al voor het tweede jaar op rij. Er staan richtlijnen in beschreven waar studentenorganisaties zich aan moeten houden bij het organiseren van studentendopen en andere studentikoze activiteiten. “Vanuit Brugge Studentenstad, de Stad en de Studentenvoorzieningen vinden we het belangrijk dat studentenactiviteiten op een volwassen en verantwoorde manier verlopen: aangenaam en veilig voor alle deelnemers”, stelt schepen van Jeugd, Preventie en Brugge Studentenstad Mathijs Goderis (Vooruit).

Negen clubs

“Dat vinden de studentenclubs duidelijk ook zelf belangrijk want ze ondertekenen nu al voor het tweede jaar op rij dit doopkader en ook voorheen waren er al goede afspraken. Er zijn in Brugge dan wel nog geen ernstige incidenten geweest maar toch vinden we dit een belangrijk signaal.” In het Vlaamse doopkader staat als eerste punt opgenomen dat de studentenorganisaties de geldende wetgeving en regelgeving, bijvoorbeeld rond openbare orde en geluidshinder, respecteren. Er is ook verder ook aandacht voor eerbied voor de menselijke persoon, privacy, het niet toebrengen van psychische schade en uiteraard geen fysiek geweld gebruiken. In het kader staat ook dat deelnemers aan de activiteiten het recht hebben de inname van drank of voedsel te weigeren. De negen clubs die het Vlaamse doopkader ondertekenden zijn De Zwoane, Sorhoma, S’DA, Kring Brugge, Brihos, Aethyra, M.E.L.K., Ad Omnes en Tech4Stu. Aansluitend op de ondertekening, die plaatsvond in fuifzaal Cachot, volgden telkens drie afgevaardigden van elke studentenclub nog een door de stedelijke preventiedienst georganiseerde infosessie Eerste Hulp bij Drank- en drugsincidenten tijdens het Uitgaan (EHBDU).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier