Brugse stadsgidsen mogen hun activiteiten hervatten onder strikte voorwaarden

Stefan Vankerkhoven

Het toerisme in Brugge wordt langzamerhand geherlanceerd. De GEES, de groep experts die belast is met de exit-strategie, laat sinds deze week de Brugse stadsgidsen toe om toeristen rond te leiden. Zij het onder strikte voorwaarden.

De stadsgidsen mogen in principe sedert deze week Belgische groepen van maximaal 20 personen rondleiden, mits zij het covid-19 veiligheidsprotocol strikt naleven. Dat staat te lezen in de Gidsentijdingen van de West-Vlaamse Gidsenkring. Vanaf 15 juni mag dat ook met toeristen uit de EU en het VK. Vanaf 1 juli mogen de groepen tot 50 personen uitgebreid worden. Maar in Brugge geldt de regel dat er een tweede gids ingeschakeld wordt, als de groep groter is dan 24 personen. Met de coronamaatregelen is dat zelfs verlaagd tot maximaal 20 personen.

Individuele rondleidingen zijn nog altijd niet toegelaten. Enkel reservaties door groepen, met een groepsverantwoordelijke, worden toegestaan. Dat beperkt zich niet tot professionele reisorganisaties met reisleiders, ook verenigingen en zelfs families mogen gidsen boeken, op voorwaarde dat één persoon aangeduid is als groepsverantwoordelijke.

Hygiënische set

De klanten moeten zelf hun mondmaskers meebrengen, elke gids moet een hygiënische set bij hebben, met wegwerp mondmaskers (voor de toeristen die hun masker vergeten zijn), desinfecteerdoekjes en ontsmettinggel. De gids moet een mondmasker of visierkap en handschoenen dragen. Cash betalen wordt uitgesloten. De gidsen moeten een mobiel betaalapparaat hebben ofwel spreekt de gidsenvereniging af met de klant dat hij de gidsbeurt op voorhand via overschrijving betaalt.

In de praktijk zijn er omwille van die strenge voorwaarden voorlopig nog geen gidsbeurten. Volgens de Brugse toerismeschepen Philip Pierins is het trouwens nog wachten op het officiële fiat van Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse regering. De Vlaamse minister voor Toerisme moet de richtlijn van de GEES nog bekrachtigen. De gidsenverenigingen onderzoeken momenteel de mogelijkheden tot groepsaankoop van dergelijke hygiënische sets.

Brugse stadsgidsen mogen hun activiteiten hervatten onder strikte voorwaarden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier