Brugse stadschocolade ‘Sjokla’ smaakmaker voor Brugge als Fair Trade Stad

Op de foto v.l.n.r.: Liselotte David van de Noord-Zuiddienst, Nele Brewaeys van de Noord-Zuiddienst, Pol Depla, Dirk De fauw, Stephan Dumon, voorzitter Gilde Brugse Chocolatiers, en Wim Spanhove, Oxfam Wereldwinkel. © PM
Redactie KW

Stad Brugge schakelt een versnelling hoger met haar ambitie om zich te profileren als Fair Trade Stad. Met ‘Sjokla’ is Brugge de enige stad die uitpakt met een eigen duurzame chocolade. Het mag dan ook niet verbazen dat de eigen chocoladereep in dat verhaal een smakelijke rol toebedeeld krijgt.

Stad Brugge wil duurzame beleidskeuzes maken die goed zijn voor zowel de Bruggeling als voor alle bewoners van onze planeet. In het bestuursakkoord van de nieuwe bewindsploeg heet dat, met een wel heel duur woord, ‘Sustainable Development Goals’. Die aandacht voor duurzame productie en consumptie vertaalt zich in lekkere én succesvolle chocolade.

Fair Tradecacao

“Met onze eigen chocoladereep wil Brugge de chocoladeketen duurzamer maken”, merkt burgemeester Dirk De fauw op. “Sjokla is een oproep aan iedereen in die keten om daaraan mee te werken, van cacaoboer en chocoladeverwerker tot verkoper en consument. Door te kiezen voor Fair Tradecacao bieden wij de boeren in het Zuiden een betere toekomst. En door de productie in Brugge te houden, zetten wij het lokale ambacht van onze chocolatiers in de kijker!”

“Sinds onze stadschocolade, een jaar geleden het levenslicht zag, gingen niet minder dan 10.600 repen over de toonbank bij de deelnemende chocolatiers en hotels, Oxfam Wereldwinkel, Dille & Kamille, ‘Mijn Brugge’ en de Museumshop”, benadrukt Stephan Dumon van de Gilde van Brugse Chocolatiers.

Nieuw jasje voor Fair Trade Stadsplan

“Met ons gloednieuw promotiefilmpje willen wij Sjokla nog meer bekendheid geven”, vertelt Nele Brewaeys van de Noord-Zuiddienst. “Het filmpje is te vinden op www.brugge.be/sjokla

“Alle verkooppunten staan vermeld op de website en het Fair Trade Stadsplan, dat in een nieuw jasje wordt gestopt”, vult chocolatier Pol Depla aan. “Ook alle adressen die allerlei Fair Tradeproducten aanbieden vind je op dat plannetje.”

Naar aanleiding van World Fair Trade Day wordt het personeel van Stad Brugge ook nog eens bewust gemaakt van het belang van eerlijke handel. “Nemen zij deel aan onze Fair Trade-enquête, dan maken zij kans op deelname aan een ludieke verrassingstrip. Wat dat inhoudt, vertellen wij later”, lacht Nele Brewaeys… (PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier