Brugse solidariteitsactie met mensen in Armoede op het Achiel Van Ackerplein

Vrijdagmorgen vormden een honderdtal Bruggelingen een cirkel op het Achiel Van Ackerplein. © SVK
Stefan Vankerkhoven

Vrijdagmorgen vormden een honderdtal Bruggelingen een cirkel op het Achiel Van Ackerplein en realiseerden zo een wit lint vol solidariteit met de mensen die in armoede leven. Dertig onder hen gingen uit de kleren voor een bodypaint.

De vzw Wieder, waar armen het woord nemen, bestaat vijftien jaar. Een verjaardag met dubbele gevoelens, want het feit dat deze vereniging anno 2019 nog altijd nodig is, betekent dat de armoede in Brugge niet afgenomen is. “Brugge zit aan het Belgisch gemiddelde : één op tien Bruggelingen leeft in armoede én één op vijf loopt het risico om in die armoede te belanden“, zegt burgemeester Dirk De fauw. Hij haalt scherp uit naar het programma van de nieuwe Vlaamse regering: “Er zijn onvoldoende middelen voorzien om de armoede te bestrijden.”

Brugfiguur

Zelf pakt Brugge al enkele jaren uit met een ‘vierkant tegen eenzaamheid’, dat sinds dit jaar uitgebreid is tot ‘vierkant tegen uitsluiting’. “De bedoeling is om ook de verdoken armoede te detecteren”, zegt de Brugse burgemeester. Vanaf volgend schooljaar pakt Brugge naar het voorbeeld van enkele andere Vlaamse steden uit met een brugfiguur in het onderwijs. “Die zal bemiddelen tussen school en ouders. Op die manier hopen we de kinderarmoede een halt toe te roepen.”

Burgemeester Dirk De fauw en schepen voor Sociale Zaken Pablo Annys wijzen erop dat veel diensten en verenigingen hulpmiddelen aanreiken tegen armoede: “Maar het probleem is dat veel mensen in armoede de weg niet vinden naar die diensten. Tot nu toe moeten ze alle hulpverlening zelf aanvragen. Daarom willen we in de toekomst die rechten automatisch toekennen.

Solidariteit

Uit solidariteit gingen dertig Bruggelingen uit de kleren om een body paint tekening op hun rug te laten schilderen.
Uit solidariteit gingen dertig Bruggelingen uit de kleren om een body paint tekening op hun rug te laten schilderen.© SVK

‘Niet over hen, zonder hen’. Dat is het principe dat Wieder sinds de oprichting 15 jaar geleden hanteert. Mensen in armoede weten zelf het beste wat ze nodig hebben, wat er fout loopt maar vaak niet wie hen kan helpen en hoe ze dit best klaren. Daar komt Wieder in hun leven. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten, en elkaars verhaal (h)erkennen, niet uit boekjes of reportages maar aan den lijve zelf ondervinden of ondervonden hebben wat het betekent om arm te zijn. Een grote verbindende kracht in dit alles is solidariteit.

“En dus wil Wieder vooral daarvoor, naar aanleiding van deze 15de verjaardag, aandacht vragen”, zegt Pascale Cockhuyt. Uit solidariteit gingen dertig Bruggelingen uit de kleren om een body paint tekening op hun rug te laten schilderen. En dat de cirkel met witte lint voor solidariteit op het Achiel Van Ackerplein gevormd werd, is ongetwijfeld geen toeval: Bruggeling Achiel Van Acker wordt de founding father van onze sociale zekerheid genoemd…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier