Brugse Sofie Leyts: “Wist al op mijn zesde dat ik schrijfster wilde worden”

Sofie Leyts met haar tweede boek 'Jozefien Wachters en de strijd om altijd'. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De Brugse Sofie Leyts (42) timmert stevig aan de weg als jeugdschrijfster. Onlangs kwam haar tweede boek ‘Jozefien Wachters en de strijd om altijd’ uit en in november ligt ‘De familie Claus’, het boek bij de gelijknamige kerstfilm, in de boekhandel. “Ik wist eigenlijk al op mijn zesde dat ik schrijver wilde worden”, zegt Sofie.

Het begon voor Sofie Leyts allemaal met Roald Dahl, de gevierde Britse jeugdschrijver van bestsellers als ‘Mathilda’ en ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ die in 1990 overleed.

“Ik was als kind echt verzot op die boeken met al die kleurrijke personages en fantastische verhalen. Het eerst wat ik las was ‘De Grote Vriendelijke Reus’ en daarna heb ik ze allemaal verslonden”, zegt Sofie in een rustig hoekje van de openbare bibliotheek Biekorf in hartje Brugge. De locatie is niet toevallig gekozen want Sofie werkt halftijds als educatief medewerker in de bibliotheek. Echt een leven in het teken van het boek dus.

“Ik ben min of meer opgegroeid in deze bibliotheek”, lacht Sofie. “Als kind versleet ik hier uren. Je weet misschien dat er per ontlener een maximaal aantal boeken is dat je mag mee nemen… Wel, ik las zodanig veel dat er voor mij een uitzondering werd gemaakt; ik mocht meer boeken meenemen dan toegelaten. Dat was een geheimpje tussen mezelf en de bibliothecaris. Mijn moeder bracht me in contact met goede jeugdliteratuur. Het was de tijd van de opkomst van schrijvers als Marc De Bel en Bart Moeyaert. Ik heb honderden boeken verslonden maar als tiener, in de middelbare school, is dat plots fel verminderd. In die tijd waren er, volgens mij toch, niet veel interessante boeken voor zestien- en zeventienjarigen. Voor de kinderboeken was ik te oud en voor de volwassenenboeken te jong.”

Aan de slag in de bib

Na de middelbare school ging Sofie, hoe kan het ook anders als taalliefhebber, Germaanse studeren en ze kon al vlug na het afstuderen aan de slag bij de openbare bibliotheek van Brugge. “Het was de tijd van Brugge Culturele Hoofdstad 2002 en mocht starten als wetenschappelijk medewerker van een grote expositie over handschriften. Een heel boeiende job. En ik bleef verbonden aan de bibliotheek als wetenschappelijk medewerker. Zes jaar terug kreeg ik dan de kans om bibliothecaris te worden van de bibliotheek van de rechtbank in Brugge; een bibliotheek met enkele juridische werken. Ik had er een mooie uurregeling en kon het werk goed combineren met ons grote gezin met vier kinderen. Maar die juridische boeken daar konden me wel iets minder boeien.” (lacht)

Lovende kritieken

In die periode begon ik zelf te schrijven. In 2017 kwam mijn eerste boek ‘Vitus en een mysterie zo groot als het heelal of misschien nog groter’ uit. Mijn zoontje van toen twaalf maakte de kindertekeningen die bij het boek horen. Het verhaal is namelijk opgevat als een dagboek van een jongetje van die leeftijd. Het verkocht behoorlijk goed én ik kreeg lovende kritieken. Zo hoorde ik dat het boek doet denken aan ‘Mathilde’ van Roald Dahl.”

Enkele weken terug rolde dan het tweede boek van Sofie Leyts van de drukpersen. Ook in ‘Jozefien Wachters en de strijd om altijd’ laat Sofie haar fantasie de vrije loop.

Opgeloste leerkracht

“Waar ik mijn inspiratie haal voor mijn boeken? Dat is heel moeilijk te zeggen. Zo’n beetje overal eigenlijk. In mijn boek over de twaalfjarige Jozefien Wachters lost haar leerkracht chemie tijdens een proef op als een bruistablet… Ik herinner me wel dat ik in mijn middelbare schooltijd een hekel had aan het vak chemie. (lacht) Misschien heeft het daar iets mee te maken.3

“Mijn manier van werken, is ook wel bijzonder. Zo schrijf ik zelf nooit op voorhand een structuur uit. Ik zie wel waar het verhaal mij al schrijvende brengt. Dat heeft soms tot gevolg dat ik hoofdstukken moet weggooien en opnieuw beginnen als ik een andere richting uit wil.”

Kerstverhaal

Intussen viel het talent van Sofie ook op bij de producers van de kerstfilm ‘De Familie Claus’ met Jan Decleir in de hoofdrol en waarvan een deel van de opnames deze zomer in Brugge plaatsvonden. “Die mensen hadden mijn eerste boek gezien en stuurden me het scenario op van De Familie Claus. Ze vroegen me op basis van dat scenario een boek te maken”, vertelt Sofie. “Dat was voor mij een heel erg interessante oefening. Het is niet het soort verhaal dat ik zelf zou verzinnen, ik ben iets meer absurd in mijn verhalen, maar het was boeiend om zo’n mooi kerstverhaal uit te schrijven. Het boek ligt in november bij de boekhandel, een week voor de film in première gaat. Diezelfde productiefirma wil binnenkort opnieuw met me samenwerken. Het gaat dus de goede kant uit met schrijfster Sofie Leyts.” (lacht)