Brugse preventieschepen: “Drugsdealers aan elke schoolpoort”

Volgens preventieschepen Dolores David staan er aan elke Brugse schoolpoort drugsdealers. © Getty Images/iStockphoto
Stefan Vankerkhoven

Eén jaar nadat de Zehbi’s de stationsbuurt onveilig maakten, is er van zwaar tienergeweld in Brugge geen sprake meer. Maar nu steekt een ander probleem de kop op: drugs. Volgens preventieschepen Dolores David (SP.A) wordt er aan bijna elke Brugse schoolpoort gedeald. Korpschef Dirk Van Nuffel van de Brugse politie reageert verbaasd op de uitspraken van de schepen.

Vorig jaar deze tijd werd de Brugse stationsbuurt geteisterd door de Zehbi’s. Het geweld lijkt nu plaats gemaakt te hebben voor een ander probleem: drugs. “Agressie lijkt nu minder een probleem, maar drugs is een thema dat opnieuw meer de kop opsteekt”, zegt preventieschepen Dolores David (SP.A). “Dat melden mij diverse schooldirecties. We moeten elkaar geen blaasjes wijsmaken: aan elke schoolpoort wordt gedeald. En ook de Ketsbruggestraat lijkt een plek voor drugshandel te worden.”

Ook in Sint-Jozef

De schepen vindt de drugsproblematiek erger dan die van de tienerbendes. “Jongerenbendes zijn van alle tijden, zelfs meisjesbendes”, vervolgt Dolores David. “Ik herinner mij dat in mijn jeugdjaren een meisjesbende den Botanieken Hof (Het Koningin Astridpark, red.) terroriseerde. Persoonlijk vind ik het minder erg om een slag of stamp te krijgen, dan verslaafd te geraken aan drugs. De politie moet actie ondernemen om dealers te klissen. Ik zie zelfs op mijn eigen wijk Sint-Jozef dealers rondhangen die niet uit de buurt zijn.

Dolores David: “Ik vind het minder erg om een schop of stamp te krijgen, dan verslaafd te geraken aan drugs”

Volgens Dolores David stelt ook het jongerenhuis Route 36, dat naast de politie met vindplaatsgerichte werkers in de stationsbuurt al maandenlang discreet een oogje in het zeil houdt, vast dat het er relatief rustig is, maar dat drugs een terugkerend thema is. “Of er echt meer of minder gedeald wordt, kan ik niet bevestigen. Als je ter plekke aanwezig bent, zie je ook meer en vallen bepaalde zaken beter op”, zegt Stefan Hooft, lid van het dagelijks bestuur bij Route 36.

Dolores David.
Dolores David.© Davy Coghe

“Feit is dat er dagelijks vele mensen in en rond het station vertoeven, ook kwetsbare jongeren. Wie spijbelt of op school buiten gegooid is, hangt doorgaans daar in de buurt rond. Maar iemand van school sturen, is geen oplossing. Met onze medewerkers proberen we die kwetsbare jongeren te bereiken en te helpen. Het aantal vechtpartijen is drastisch gedaald, ik heb enkel weet van een uit de hand gelopen liefdeshistorie.”

Korpschef verbaasd

Korpschef Dirk Van Nuffel van de lokale politie reageert verbaasd op de conclusies van de preventieschepen. “Mij is alleszins niet gerapporteerd dat drugs dealen in schoolomgevingen zich als probleem scherper zou stellen dan voorheen. Natuurlijk werd en wordt er in de schoolomgevingen al eens gedeald en gebruikt. We werken daar in de toekomst nog wat meer op. Dit daarom als prioriteit benoemen is voorbarig. De nieuwe politiebeleidsprioriteiten worden samen met de nieuwe burgemeester volgend jaar in een nieuw zonaal veiligheidsplan vastgelegd.”

Is het druggebruik bij Brugse jongeren schrikwekkend gestegen? Dirk Van Nuffel: “Voor drugs zijn cijfers van zeer relatieve betekenis, want ze zijn activity-driven: hoe meer we er op werken hoe hoger de cijfers, hoe minder hoe lager de cijfers…”

(SVK)

Zehbi-tijdperk is voorbij

Een jaar geleden teisterden de 'Zehbi's' de Brugse stationsomgeving. Het tienergeweld is van de baan, maar in de plaats is er nu een drugsprobleem.
Een jaar geleden teisterden de ‘Zehbi’s’ de Brugse stationsomgeving. Het tienergeweld is van de baan, maar in de plaats is er nu een drugsprobleem.© GF

Een jaar geleden werd de Brugse stationsomgeving geteisterd door een jongerenbende van zes tienermeisjes. Ze noemden zich de Zehbi’s (Arabisch voor ‘penis’, red.) en bedreigden, sloegen en schopten tieners, waarna zij hun gefilmde heldendaden trots via de sociale media verspreidden. De daders werden door de politie geïdentificeerd en opgepakt. Vier Zehbi’s moesten zich voor de jeugdrechter verantwoorden, hun kopstuk werd een tijdlang geplaatst in een halfopen jeugdinstelling, de anderen kregen een werkstraf.

Om een herhaling te voorkomen, werd op initiatief van burgemeester Renaat Landuyt een werkgroep met alle actoren opgericht: politie, parket, CLB, spoorwegpolitie, het jongerenhuis Route 36, de stad Brugge en zeven scholen uit de stationsbuurt. Opvallend detail is dat de vertegenwoordiger van het parket niet meer aanwezig was op de laatste vergadering, midden oktober. De reden? Het Zehbi-tijdperk is achter de rug en andere vormen van criminaliteit en overlast in de stationsbuurt zijn vanuit gerechtelijk oogpunt onvoldoende groot om er een prioriteit van te maken.

Rust is teruggekeerd

Preventieschepen Dolores David (SP.A), die namens de stad de vergaderingen bijwoont, beaamt: “Gelukkig is de rust teruggekeerd. De lokale politie heeft weet van amper één vechtpartij, gemeld door een school, in de omgeving van het Kerkebeekpad. En de spoorwegpolitie noteerde enkel kort voor de zomer een kleine opstoot. Jongeren uit Oostende, die in Brugge school lopen, dreigden met agressie en spraken af om te vechten aan het station en in het Minnewaterpark. Daarvan hebben ze een filmpje gepost op het internet. De politie noemt dit voorzichtige bendevorming.”

Dit schooljaar zijn er slechts enkele losse incidenten geweest: problemen aan de bushalte, stoer gedrag en dreiging in groep, wat overlast op de trappen. Ook bij de zeven scholen, die deelnemen aan het overleg en bij problemen elkaar meteen verwittigen, is de perceptie dat het dit schooljaar wat rustiger is. Een school zag zich wel genoodzaakt om op tien dagen tijd zes leerlingen preventief te schorsen en hekelt het feit dat de begeleiding en hulpverlening door gespecialiseerde, ondersteunende diensten te traag op gang komt.

In november zullen 50 Brugse leerkrachten een extra opleiding krijgen om beter te leren omgaan met moeilijke klassituaties. De vereniging Spoor kreeg een subsidie van 19.000 euro om die sessies voor leerkrachten op touw te zetten.

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier