Brugse populaire kroeg Charlie Rockets geweerd van Klinkende Kroegen

foto Davy Coghe © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De deelnemingsvoorwaarden van de stad Brugge voor het zomerse evenement Klinkende Kroegen worden strenger gemaakt en daar is alvast de populaire kroeg annex jeugdherberg Charlie Rockets het eerste slachtoffer van. “Na al die jaren van deelname kreeg ik plots een mail, zonder veel verdere uitleg, waarin staat dat ik niet meer mag meedoen”, foetert uitbater Karel Hessels.

Karel Hessels, uitbater van diverse horecazaken waaronder dus ook Charlie Rockets en Pergola Kaffee, is er niet over te spreken dat hij met beide zaken niet meer mag deelnemen aan Klinkende Kroegen. “Zeker Charlie Rockets is sinds jaar en dag een echt muziekcafé met ook doorheen het jaar veel livemuziek op ons podium”, zegt Karel. “En dan moet ik na al die jaren van deelname een droge mail krijgen van de dienst vergunningen waarin staat dat ik niet meer mag meedoen.”

Karel Hessels is daarmee een van de eerste slachtoffers van de strengere deelnemingsvoorwaarden die de stad Brugge hanteert voor de volgende editie van Klinkende Kroegen. Met het evenement Klinkende Kroegen wil de stad Brugge zowel het caféleven als de muziekbeleving ondersteunen. Het evenement lokt nu al vele jaren iedere woensdagavond van de zomermaanden juli en augustus de Bruggelingen naar buiten om in of bij hun favoriete kroeg te genieten van livemuziek. Op iedere Klinkende Kroegen avond is er bij drie verschillende kroegen dus muzikale animatie. Het evenement werd achter zodanig populair dat er meer geïnteresseerde kroegen zijn dan waar er plaats voor is. En het stadsbestuur wil het aantal niet uitbreiden. Daarom werden de deelnemingsvoorwaarden een stuk strenger gemaakt.

vooral kroegen

“Klinkende Kroegen is een heel tof zomerevenement dat telkens een massa volk lokt, maar we mogen de essentie niet uit het oog verliezen. De vlag moet de lading dekken. Het zijn vooral de kroegen die moeten klinken en niet de hotels en restaurants en andere gelegenheden die geen kroeg zijn“, liet schepen voor Cultuur Nico Blontrock eerder verstaan. De hoofdactiviteit van de deelnemende zaak moet zijn ‘dranken schenken’ en dus niet ‘eten serveren’. Ook gaan de diensten na of de zaken die zich willen inschrijven wel alle nodige stedelijke taksen en belastingen betaald hebben.”

Karel Hessels laat uitschijnen dat de keuze voor de kroegen die al dan niet nog mogen deelnemen niet echt objectief verloopt. “Er mogen zogezegd geen zaken meer deelnemen met een uitgebreide eetkaart, maar ik heb toch weet van enkele die alsnog zouden mogen blijven meedoen”, klinkt het. “Aansluitend bij Pergola zijn er inderdaad hotelkamers, maar dit logiesgedeelte heeft een andere uitbating. En wat de Charlie Rockets betreft: dit is toch echt een zuivere kroeg. Er is een doorsteek naar het Italiaans restaurant Carlitto’s, maar dit staat los van de kroeg. De hoofdactiviteit in Charlie Rockets is drank verkopen. Ik heb hier zelfs biertanks staan, dan zal ik wel geen restaurant zijn zeker…”

strengere voorwaarden

Volgens Karel Hessels wordt er in de mail verwezen naar ‘strengere voorwaarden’ als reden voor zijn niet-selectie, maar er wordt niet echt verduidelijkt wat die dan wel mogen zijn. “Ik heb de indruk dat er hier toch nogal gemakkelijk een stok wordt gezocht. Er worden zaken als reden opgegeven die ik gemakkelijk kan weerleggen. Zo zou ik de geluidsmeter die we moeten gebruiken niet tijdig hebben teruggebracht naar de bevoegde stadsdienst, maar dat was pas heel nipt te laat en dan nog omdat ik de betrokken dienst, in een woonwijk gelegen nota bene, niet direct kon vinden. Er werd ook gewezen op een taks die ik nog niet zou betaald hebben, maar ik heb dat nagekeken en die taks heb ik vijf weken geleden al betaald. Ik vind dit een zeer spijtige zaak en zal de lijst opvragen van de zaken die wel geselecteerd zijn. Sowieso wil ik dat dit grondig uitgeklaard wordt.”

Schepen van Cultuur Nico Blontrock wil voorlopig nog niet reageren, maar beloofde later deze week meer uitleg. (PD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier