Brugse politiechef: “Ik vrees een te grote ontlading op 1 mei bij heropening horeca”

Korpschef Dirk Van Nuffel met burgemeester Dirk De Fauw.©KURT DESPLENTER BELGA
Korpschef Dirk Van Nuffel met burgemeester Dirk De Fauw.©KURT DESPLENTER BELGA
Stefan Vankerkhoven

“Ik hoop dat de federale overheid begin mei niet tegelijkertijd de cafés toestemming geeft om te heropenen én de avondklok opheft. Want anders voorzie ik grote problemen bij die massale ontlading”, zegt Dirk Van Nuffel, die zijn mandaat als korpschef bij de Brugse lokale politie opnieuw verlengd zag.

Bruggeling Dirk Van Nuffel (63) is al tien jaar korpschef van de lokale politie Brugge. Hij heeft de leiding over een korps van 460 manschappen. Voordien leidde hij negentien jaar de Knokse politie. Hij kreeg een positieve evaluatie, zodat zijn mandaat met nog eens vijf jaar verlengd wordt. “Maar ik zal slechts nog 2,5 jaar aan de slag blijven, als mijn gezondheid het toelaat. Ik zie het niet zitten om tot mijn 69ste te werken.”

WK tijdrijden

Dé grootste uitdaging voor Dirk Van Nuffel de komende maanden wordt het WK tijdrijden dat van 18 tot 22 september in Brugge en Knokke-Heist plaatsvindt. “We verwachten honderdduizend toeschouwers langs het parcours. Bepaalde straten en wijken zullen vier dagen lang afgesloten worden. De mobiliteit en de veiligheid handhaven bij een risicomatch is daarbij vergeleken een fluitje van een cent.”

Een van de prioriteiten, vastgelegd in het zonaal veiligheidsplan, is de verdere uitbouw van een gemeenschapsgerichte politiezorg met 35 wijkagenten. Die doelstelling staat mijlenver af van de vippatrouilles very irritating police waarvoor N-VA Brugge onlangs pleitte om transmigratie te ontraden. “Zulke patrouilles staan haaks op onze klantgerichte houding. De politie kan dit tijdelijk doen, zoals gebeurt aan onze westkust tegenover hangjongeren. Maar bij transmigranten in Zeebrugge werkt dit niet, je hebt geen stok achter de deur om doeltreffend op te treden.”

“Nochtans is de onmacht om iets te doen aan de onveiligheid in Zeebrugge mijn grootste frustratie van de voorbije tien jaar. Het ontbreekt ons aan juridische middelen om de strijd tegen transmigratie en de overlast daarbij aan te gaan. We wachten nog altijd op een antwoord van de bevoegde minister en staatssecretaris op onze vraag om een gesloten opvangcentrum voor transmigranten op te richten, waar we hen kunnen overtuigen om niet naar Engeland te trekken. En voorlopig zorgt de brexit er nog altijd niet voor dat die mensenstroom ophoudt, integendeel!”

Cybercriminaliteit

De komende jaren wil Dirk Van Nuffel de technologische innovatie versneld voortzetten en nog meer gebruik maken van toezichtscamera’s, bodycams en nieuwe politiesoftware. Bovendien wil de Brugse politie de strijd tegen de cybercriminaliteit beter gewapend aangaan. “Cybercriminaliteit is het enige misdrijf dat spectaculair gestegen is. Door corona waren er in 2020 minder inbraken, de cijfers zijn meer dan gehalveerd. Het nachtelijk uitgaansverbod zorgde ervoor dat er geen vechtpartijen waren. En gelukkig is het intrafamiliaal geweld in Brugge, in tegenstelling tot andere steden, ook niet significant vermeerderd. Al zit er zeker nog een dark number bij: de aangiftebereidheid blijft laag als je door een familielid geslagen bent.”

“We stellen wel vast dat steeds meer mensen opgelicht worden via het internet. Ook in Brugge zijn er slachtoffers van sexting. We krijgen duidelijk meer aangiften. Vroeger hadden vele slachtoffers schroom om een klacht in te dienen. Onze computer crime unit bestaat uit twee politiemensen, er zijn nog drie vacatures. Het is moeilijk om IT’ers bij de politie in te lijven, want elders kunnen ze meer geld verdienen.”

Wat drugs betreft, krijgt de lokale politie nogal wat klachten van buurtbewoners over dealende en blowende jongeren in het Astrid- en Minnewaterpark. “Het is dubbel: omdat de cafés gesloten zijn, vormen stadsparken de enige uitlaatklep voor tieners. We vragen buurtbewoners om wat meer verdraagzaamheid rond lawaai ’s avonds. Maar we houden pleinen en parken nauwgezet in het oog, drugbestrijding is ook een topprioriteit van de politie.”

1 Mei

De Brugse korpschef lonkt met argusogen naar 1 mei: “Ik hoop dat de horeca herleeft, ook de politie is een voorstander voor de heropening van de cafés. Zelfs al bezorgt dit ons meer werk. Maar ik hou mijn hart vast als tegelijkertijd de terrassen opengaan én de avondklok opgeheven wordt. De federale regering zou best die versoepeling in twee stappen organiseren en nog even wachten met het schrappen van het nachtelijk uitgaansverbod. Want de enorme ontlading op café zal anders niet beheersbaar zijn.”

“De avondklok, een inbreuk op onze democratische vrijheden, moet een tijdelijke uitzonderingsmaatregel blijven. Ik stel vast dat de bevolking dit respecteert, net als de meeste coronamaatregelen. We hebben in Brugge slechts 2250 coronaboetes uitgeschreven. 800 controles op de quarantaine leverden nog geen enkel proces-verbaal op. Onze wijkagenten treden niet al boeman op, maar moeten geregeld uitleggen wat de burgers wel en niet mogen tijdens hun quarantaine.”

(SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier