Brugse politie zet nu ook vier ‘dierenflikken’ in

De Brugse dierenpolitie telt vier inspecteurs. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De Brugse politie heeft een nieuw team: de ‘dierenpolitie’ bestaat uit vier mensen en is gespecialiseerd in dierenwelzijn.

De zogenaamde ‘dierenpolitie’ maakt deel uit van het ‘Team Overbrenging, Ondersteuning en Protectie’, of TOOP, van de Lokale Politie Brugge. “Het gaat om een vierkoppig team van inspecteurs die bereid waren zich bij te scholen tot expert dierenwelzijn”, zegt politiewoordvoerster Lien Depoorter. “Bedoeling is dat zijn hun collega’s, die te maken hebben met een dossier rond dierenwelzijn, bijstaan waar nodig en ook tussenkomen bij dringende oproepen waar dieren mee gemoeid zijn.”

Waarom precies een ‘dierenpolitie’? “Het Brugse politiekorps was zich er al een tijdje van bewust dat de kennis rond dierenwelzijn soms ontoereikend bleek te zijn. Daarom kregen vier geïnteresseerde politiemedewerkers de kans opleidingen en congressen rond dat thema te volgen. Daarnaast werd ook budget vrijgemaakt voor extra middelen. Denk hierbij aan chiplezers, vangstokken, speciale handschoenen, een verstelbare bench, aangepaste kledij en extra opbergruimte. De inspecteurs die voortaan ook officieel als de dierenpolitie aan de slag gaan, hebben sowieso al een voorliefde voor dieren en dragen respect tussen mens en dier hoog in het vaandel. Twee van hen werken ook al als patrouillehondengeleiders. Alle vier de collega’s beschikken hoe dan ook over heel wat technische expertise en terreinkennis.”

De dierenpolitie neemt onder meer exotische dieren in beslag.
De dierenpolitie neemt onder meer exotische dieren in beslag.© gf

Om de ‘dierenflikken’ de nodige ervaring in dit werkterrein te laten opdoen, kregen ze de kans om zowel binnen als buiten de politiezone met de inspectiedienst dierenwelzijn diverse casussen op het terrein te observeren. De lokale politie wijst er op dat de aanhoudende droogte, de vondst van exotische dieren (slangen, schildpadden en spinnen) en een aantal meldingen van zware dierenverwaarlozing (met inbeslagname van dieren) ervoor zorgden dat de dierenpolitie nu al heel wat tussenkomsten heeft verricht binnen de zone. “Op korte termijn is het de bedoeling dat er aan de hand van goede praktijken, opgebouwde kennis en partnerships een zonaal draaiboek met eenvoudige checklists wordt opgesteld”, besluit politiewoordvoerster Lien Depoorter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier