Brugse partijen bikkelen over transmigrantenponton

Pol Van Den Driessche stelde dinsdagavond voor om het 'Ponton Reno' dat destijds in Gent gebruikt werd naar Zeebrugge te halen. © (Foto Belga)
Redactie KW

“Voor CD&V Brugge is het ponton dat zou worden ingezet om transmigranten op te vangen niet welkom in Zeebrugge”, klinkt het bij CD&V-lijsttrekker Dirk De fauw. N-VA’er Pol Van Den Driessche had dinsdag in een debat op Eén voorgesteld om het ponton naar zijn stad te halen.

De federale regering is op zoek naar plaatsen om transmigranten op te sluiten, zodat hen kan worden verhinderd om te blijven proberen de oversteek naar Engeland te maken. Eerder deze maand werd de mogelijkheid geopperd een gevangenisponton van Nederland te huren. Dat werd enkele jaren geleden al gebruikt voor de opvang van vluchtelingen in Gent.

De Brugse N-VA-lijsttrekker Pol Van Den Driessche stelde dinsdag in ‘Iedereen Kiest’ op Eén voor om het ponton naar de haven van Zeebrugge te halen. “Dat zou immers een bijzonder sterk ontradend signaal geven aan al die vreselijke mensensmokkelaars: wie wordt opgepakt in of rond Zeebrugge, weet dat hij stante pede op dat nabijgelegen ponton wordt vastgezet. Samen met de verhoogde repressieve aanpak door de politie kan en zal dit de migrantenstroom naar Zeebrugge verminderen en hopelijk ook stoppen.”

“Wij willen dat de mensensmokkelaars het zo moe worden, dat ze Zeebrugge schrappen. Zeebrugge moet in de hele wereld wel bekend zijn en blijven als een zeer interessante haven, niet als de doorvoerhaven van uitgebuite en bedrogen mensen”, aldus nog Van Den Driessche.

Brugse partijen bikkelen over transmigrantenponton
© (Foto Belga)

Burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) is niet echt voorstander van dit voorstel. Voor zijn part mag die gevangenisboot liever in Gent ronddobberen, ver weg van Brugge. “Doordat de opgepakte transmigranten nu eerst naar Steenokkerzeel gebracht worden, zien we recent een daling van het aantal transmigranten in Zeebrugge.” Hij stelt vast dat amper één van de 2.200 opgepakte transmigranten effectief asiel aangevraagd heeft in ons land.

Ook CD&V Brugge verzet zich tegen het idee van Van Den Driessche. Lijsttrekker Dirk De fauw verkiest de inzet van extra politie en meer privé-bewakingsagenten in de haven van Zeebrugge, zodat die hermetisch afgesloten wordt. “Wij kanten ons tegen een gevangenisboot. Er is eerder nood aan een onafhankelijk infopunt, waar juridisch advies kan gegeven worden aan die vluchtelingen. Dit is geen ‘long term solution’, maar nodig om de mensen te overtuigen dat hun vlucht en manier van handelen gevaarlijk en strafbaar is. Tegelijkertijd dienen ook hun rechten uitgelegd worden.”

“Wie voor de tweede, derde of vierde keer wordt opgepakt, kan opgesloten worden met het oog op repatriëring, als blijkt dat die onwettig in ons land verblijft. De repatriëring gebeurt niet met een schip maar met een vliegtuig. Die vertrekken niet uit Zeebrugge maar uit Zaventem, dus moet je die mensen die gerepatrieerd moeten worden niet in Zeebrugge opsluiten maar wel in Brussel. Daar zijn ze ook bij de Dienst Vreemdelingenzaken”, aldus Dirk De fauw.

Brugse partijen bikkelen over transmigrantenponton
© (Foto Belga)

(SVK/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier