Brugse ondernemer houdt KerkMarkt in ontwijde kerk

Stefaan Vangheluwe, Nele Verstraete en Frederik Ghesquière in de ontwijde kerk. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Ondernemer Stefaan Vangheluwe, medezaakvoerder van kledingszaak Lilola, heeft de ontwijde kerk van de opgedoekte parochie Heilige Familie in ‘t Bilkske aangekocht en wil die herbestemmen. Eerste wapenfeit is de KerkMarkt, een initiatief van het Charmecollectief.

Ondernemer Stefaan Vangheluwe is uit kortrijk afkomstig, maar runt nu al enkele jaren samen met zijn echtgenote Nele Verstraete kledingszaak Lilola in de Langestraat. Hij kocht onlangs de ontwijde Heilige-Familiekerk in ‘t Bilkske op en wil die herbestemmen.

“De reden voor die aankoop was voornamelijk het unieke karakter en de ligging van het pand in het centrum van Brugge, dicht bij onze zaak Lilola”, zegt Stefaan Vangheluwe. Lilola hield er al een outlet. Over de precieze functie die de kerk zal krijgen, blijft Stefaan Vangheluwe raadselachtig: “We hopen dat stad Brugge onze toekomstplannen en unieke visie, die in de laatste studiefase zit, voor dit uitzonderlijk pand mee ondersteunt.Want wij geloven en werken enorm aan een nieuwe drive voor onze stad en onze straat!”

Evenementen

Stefaan Vangheluwe en Nele Verstraete zijn alvast niet van plan om te gaan wonen in de kerk. Het hoofdgebouw, los van pastorie en doksaal, is 250 vierkante meter groot en kan 350 à 400 mensen herbergen. Evenementen, seminaires en congressen organiseren lijkt daarom de meest waarschijnlijke optie.

Hoe dan ook, van 6 tot en met 12 december krijgt de kerk van de Heilige Familie haar niet-confessionele vuurdoop met een

KerkMarkt

. Voor de twee editie van deze alternatieve kerstmarkt vond het Charmecollectief een onderkomen op deze locatie in ‘t Bilkske.

Het Charmecollectief is een verbond van 7 authentieke Brugse ondernemers. “Via gezamenlijke activiteiten willen we de Brugse binnenstad als winkelstad meer profileren en zo een tegengewicht bieden aan de grote winkelketens”, zeggen voorzitter Frederik Vercruyse, Sophie Huys en Kim Declercq in koor. “Jaarlijks organiseren we verschillende evenementen om Brugge in de kijker te plaatsen. Geregeld wordt daar ook een goed doel aan gekoppeld. Voor KerkMarkt 2018 zal een deel van de opbrengst naar vzw Oranje gaan.”

Het Charmecollectief telt 7 leden : juwelier Peter Quijo, LiLoLa, Javana, De Munt Interior, Pol Depla Chocolatier, restaurant De Visscherie en Hoet Optiek, die elk tijdens de KerkMarkt hun nieuwe creaties of lijnen zullen aanbieden aan de bezoekers. Er is ook een food-, champagne- en oesterbar. De KerkMarkt is op donderdag 6 en vrijdag 7 december open van 16 tot 22 uur, op zaterdag 8 en zondag 9 december van 14 tot 20 uur.

De ontwijding en nieuwe bestemming van de kerk in ‘t Bilkske richt opnieuw de aandacht op de problemen van ons kerkelijk erfgoed. Tijdens de gemeenteraad pleitte Marleen Ryelandt (Groen) eens te meer voor een masterplan voor het religieus erfgoed. De helft van de 27 Brugse parochiekerken zou een herbestemming moeten krijgen.

Wat met het andere religieuze erfgoed?

Het project Secret Books/Secret Libraries wil het religieus erfgoed van een aantal kloosters beter ontsluiten voor het publiek. De Sint-Franciscuskerk in Sint-Kruis werd ontwijd, maar er is nog discussie over de herbestemming. Het is wachten op de ontwijding van de Sint-Walburgakerk. Er gaan stemmen op om die om te vormen tot een museum voor religieuze kunst. De vraag is of de stedelijke musea, die de komende jaren inzetten op een nieuwe expohal, daar geld voor hebben. Of springt het bisdom bij? (SVK)