Brugse moskee blijft dicht op vrijdag

© Davy Coghe
Redactie KW

De Brugse moskee, die zo al uit haar voegen barst, zal door de veiligheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus helemáál te klein zijn voor het vrijdaggebed. “Daarom opent de moskee vanaf maandag alleen voor de gewone vijf gebeden per dag”, aldus Ria Peene.

“Door de coronamaatregelen zullen er nu nog maximum dertig mensen binnen kunnen in de moskee in Sint-Andries”, vertelt Ria Peene. “Voor het vrijdaggebed zijn er soms tot 350 mensen in de moskee. Op gewone weekdagen blijft het aantal beperkt. Er zijn doorgaans niet veel meer 30 mensen. Vandaar de beslissing om voorlopig enkel tijdens de week de moskee te openen. De vrijdag blijft moskee dicht. Voor het vrijdaggebed kijken we ondertussen uit naar een tijdelijke, andere locatie. Op een vrijdag is het onmogelijk om slechts dertig mensen te selecteren of toe te laten uit de hele moslimgemeenschap.”

Markeringen op de grond

De bezoekers kregen voor de heropening op maandag 8 juni de nodige veiligheidsinstructies mee. “Ze moeten een mondmasker dragen, zelf een tapijtje meebrengen, en uiteraard anderhalve meter afstand houden in de moskee. Daarvoor werden de nodige markeringen aangebracht. En de rituele wassing gebeurt voortaan thuis“, zegt Ria Peene.

Er zal in de moskee ook toezicht gehouden worden. “Er zullen permanent een aantal verantwoordelijken aanwezig zijn om alles in goede banen te leiden. Zo mag er bij het binnenkomen en buitengaan niet gekruist worden. Aan de ingang zal ontsmettingsgel staan”, klinkt het nog. De wekelijkse toeloop voor het vrijdaggebed was ook voor de coronacrisis al een probleem. Het grote aantal bezoekers bracht dikwijls overlast mee voor de buurt. “Elke centimeter van de moskee werd dan benut. We zijn samen met de stad op zoek naar een grotere locatie, maar dit is niet zo evident.” (WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.