Brugse Mathilde Vandenbussche (28) start breiatelier op: “Ik droomde al heel langvan een eigen studio”

foto gf
Stefan Vankerkhoven

Elke week duikt KW/Brugsch Handelsblad in het hart van zijn wijken en gaat het een gesprek aan met een figuur uit de buurt. Deze week is dat de jonge ontwerpster Mathilde Vandenbussche die op 15 oktober een tijdelijke breistudio opstart in The Box in de Sint-Jakobsstraat.

Textielontwerpster Mathilde Vandenbussche (28) realiseert met ‘Studio Mathilde’ haar eigen breistudio, waarmee ze breitechnieken wil onderzoeken, haar kennis daarover wil delen in workshops en een eigen collectie wil ontwikkelen. The Box biedt Studio Mathilde een onderkomen van 15 oktober tot 1 november.

Vanwaar die passie voor textiel en breien?

“Die is er al van in mijn kindertijd. Ik heb jarenlang lessen textielvorming gevolgd aan de Brugse Academie. De combinatie van tekenen, met je handen en met materiaal werken, boeide mij. Toen ik 18 werd, was het vanzelfsprekend dat ik een master textielontwerpen zou studeren aan het Gentse KASK. Eventjes twijfelde ik om mode te doen, maar dat idee heb ik vrij snel laten varen. Ik ben vooral geïnteresseerd in tekenen en verbindingen maken op microniveau. Patronen en kleren ontwerpen, liggen mij minder.”

Breien was vroeger iets voor oma’s, nu is het hip bij jongeren.

“Breien zit inderdaad al vijf jaar in de lift. Wellicht heeft het te maken met het huidig do-it-yourself tijdperk. Veel jongeren creëren graag iets met hun eigen handen. Wellicht zit er ook een vleugje nostalgie bij: ze zien op zolder een oude handbreimachine liggen en herinneren zich dat hun moeder of grootmoeder het vroeger gebruikte, toen zij nog kind waren. Bijgevolg willen ze het ook eens proberen….”

Jij hebt nu zelfs van breien en textiel je hoofdberoep gemaakt!

“Ik heb na het behalen van mijn master twee jaar gewerkt in de textielindustrie: als ontwerpster in een matrassenbedrijf wist je dat matrassen met breimachines vervaardigd worden? en als designer in een fabriek die stoffen voor zetels en kussens weeft. Nadien kreeg ik de kans om halftijds aan het werk te gaan als breispecialist in het Textielmuseum van Tilburg.”

“In 2016 kreeg ik de Prijs Vormgeving van de Provincie West-Vlaanderen, vorig jaar was ik de laureaat van de Prijs voor Jonge Makers die Turbo en Handmade in Brugge uitreikten. De ontwerpen voor mijn masterproef, mijn eigen collectie en mijn industriële ontwerpen vielen blijkbaar in de smaak bij de Brugse jury.”

“Dankzij die laatste prijs kon ik genieten van een intensief begeleidingstraject op het vlak van ambacht en ondernemen. Tijdens dit traject maakte ik werk van de opstart van Studio Mathilde, de breistudio waar ik al een tijdlang van droomde. Die studio is perfect te combineren met mijn halftijdse job in het Textielmuseum in Tilburg.”

Je woont wel in Antwerpen….

“Dat is minder ver rijden naar Tilburg. Maar ik voel mij nog op en top een Brugse! Het is de liefde die mij naar Antwerpen dreef, met name mijn levensgezel Nathan Gotlib. Hij werkt in het Frans Masereelcentrum in Kasterlee en doet hetzelfde als ik, zij het op vlak van grafiek en zeefdrukken. We verstaan elkaar goed en werken beiden samen met kunstenaars.”

Je Studio is niet zomaar een breiwinkel?

“Uiteraard niet. In eerste instantie voer ik onderzoek naar breitechnieken. Ik ben sterk geïnteresseerd in het technische aspect van het breien en wil precies daarom graag nieuwe structuren onderzoeken met verschillende materialen, kleuren en patronen.”

“Mijn manier van breien is heel intuïtief, je kunt het een beetje vergelijken met tekenen. Als ik een sjaal aan het breien ben en ik volg een bepaald patroon, gaat mij dat na een tijdje vervelen. Het is saai en eentonig.”

“Om het boeiend te houden, experimenteer ik met dat patroon. Zo blijft het spannend. Bij het tekenen neem je ook afwisselend een rood en een blauw potlood in je handen, zonder veel na te denken…”

Je wil ook je kennis delen?

“Ja, ik werk aan de uitbouw van een staalbibliotheek, die bestaat uit breisteken en structuren. Mijn archief kan dienst doen voor samenwerkingen met andere makers (zoals meubelmakers, modeontwerpers, vormgevers,…) die graag de techniek van het breien implementeren in hun werk.”

“Daarnaast wil ik met Studio Mathilde cursussen en workshops organiseren, zowel voor beginners als voor gevorderden. Tijdens die workshops zal ook mijn staalbibliotheek van pas komen. Uiteraard zal ik ook mijn eigen collectie te koop aanbieden: zelfgebreide sjaals, sokken en haarbanden, maar ook industrieel gebreid textiel, waarvoor ik samenwerk met het Breimuseum in Sint-Niklaas.”

Je gaat er prat op dat je duurzaam bezig bent. Leg uit!

“Ik heb als ontwerper lang nagedacht hoe ik duurzaamheid kan toepassen in mijn werk. Dat doe ik door restgarens van andere breierijen af te nemen. Voor mijn eerste collectie heb ik niks aangekocht, ik deed het met wat ik kreeg. En dat is goed gelukt, ‘t is trouwens een leuke en verrassende manier van werken. Je bent bezig aan drie sjaals en plots kom je tot het besef dat je bobijn bijna op is…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier