Brugse marktkramers blijven liefst aan de Veemarkt

De zondagsmarkt op de Veemarkt in Sint-Michiels. © Foto Kurt
Redactie KW

Als het van de Brugse marktkramers zelf afhangt, dan blijven ze hun wekelijkse zondagmarkt gewoon aan de Veemarkt in Sint-Michiels houden. De toekomst van die locatie is echter onzeker, want een projectontwikkelaar kocht de site.

Het was zondagvoormiddag gezellig druk op de wekelijkse zondagmarkt op de terreinen van de Veemarkt in Sint-Michiels. De markt wordt er gehouden sinds 2011. Daarvoor vond de zondagmarkt plaats op de terreinen van Ten Briele.

Nu dreigen de 87 marktkramers opnieuw op zoek te moeten gaan naar een nieuwe locatie. De Brugse Marktkramersbond kreeg immers te horen dat projectontwikkelaar Global Estate Group uit Oostkamp de Veemarkt gekocht heeft en daar geen plaats meer zou zijn voor een markt. Schepen Franky Demon (CD&V) maakt zich echter sterk dat er wel degelijk een zone zal behouden blijven voor de marktkramers.

Peter Lanckriet.
Peter Lanckriet.© Foto Kurt

De Marktkramersbond denkt aan een nieuwe stek aan de achterkant van het station in Brugge, maar de meeste verkopers willen liefst op de Veemarkt blijven. Zo ook Peter Lanckriet van de Echte Brugsche Lookworsten. “Ik hoop dat we hier kunnen blijven, want na het vertrek van Ten Briele hebben we ons klantenbestand al opnieuw moeten opbouwen. Een goede nieuwe plaats vinden wordt ook niet evident, want er zijn nu al een pak meer marktkramers dan vroeger.”

Yves Margodt.
Yves Margodt.© Foto Kurt

Ook Yves Margodt wil het liefst blijven op de Veemarkt in Sint-Michiels. “In Ten Briele was het ook goed, maar hier kunnen de klanten en de handelaars naar het toilet en de cafetaria, een enorm surplus!”

Marc Demunter.
Marc Demunter.© Foto Kurt

Marc Demunter uit Sint-Kruis is een vaste klant op de zondagmarkt. Al kijkt hij vooral met nostalgie terug naar de markt aan Ten Briele. Hij zou een terugkeer naar die plaats dan ook zien zitten. “De sfeer was er anders dan hier aan de Veemarkt”, zegt hij. “De opstelling is ook anders. Ik heb ook goede herinneringen aan de tijd van de Old Piper, de boot waarop je iets kon drinken. Heel wat mensen bleven daar na een marktbezoek plakken.”

Ondertussen is voorzitter Hedwig Demeulenaere van de Brugse Marktkramersbond op zoek naar een nieuwe locatie. Hij wil het stadsbestuur een aantal voorstellen doen, maar op een eventuele nieuwe stek moet er voldoende parking, fietsenstalling, toilet en horeca in de buurt zijn. Hij hoopt dan ook vooral dat de markt gewoon kan blijven op de huidige locatie. (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier