Brugse ‘Mantelzorgcafé’s’ krijgen aandacht in landelijk Jaarboek Ergotherapie

Behalve het Mantelzorgcafé in het dienstencentrum Ter Leyen in Assebroek, wordt nu ook in Sint-Michiels, Sint-Andries en Sint-Pieters een gelijkaardig project opgestart. Stéphanie Theuninck en Els Verstraete, die het initiatief op touw zetten, vertellen erover in het Jaarboek Ergotherapie, dat landelijk wordt verspreid onder ergotherapeuten in opleiding en in het werkveld.

Boven v.l.n.r.: Martine Matthys, schepen voor Welzijn, Bart Lambrecht, Mintus-coördinator en Maarten Derre, centrumverantwoordelijke Den Breydel. Onder v.l.n.r.: Stèphanie del Cioppo, directeur thuiszorg, Els Verstraete, centrumverantwoordelijke Ter Leyen, Stéphanie Theuninck, ergotherapeute en verantwoordelijke ‘Langer thuis in eigen huis’, Pablo Annys, voorzitter Mintus, en Geert Leys, raadslid Bijzonder Comité. © PM

Mantelzorgers zijn mensen die zich op vrijwillige basis engageren om chronisch zieken of mensen met een beperking langdurig bij te staan. Dat kan gaan om familieleden, vrienden of buren.

“De premie die de Stad Brugge voor mantelzorgers ter beschikking stelt bedroeg tot nu toe 20 euro per maand, maar in de begroting werd de verhoging tot 40 euro voorzien”, meldt Welzijnsschepen Martine Matthys. “Het is van bijzonder groot belang dat wij die mensen ondersteunen, in tijden waarin vooral ook senioren met een zorgvraag zo lang mogelijk in hun eigen woonomgeving blijven.”

Mantelfluisteraar

Stéphanie Theuninck, Mintus-verantwoordelijke van ‘Langer thuis in eigen huis’: “Voor mantelzorgers werd twee jaar geleden ‘De Mantelfluisteraar’ geopend, het eerste Mantelzorgcafé. “Het is een plaats waar mantelzorgers een luisterend oor vinden en op adem kunnen komen. Wij willen er via het ‘café’ voor zorgen dat zij zich gewaardeerd, gehoord en gesteund voelen.”

“Met bijeenkomsten, losse babbels en infomomenten ondersteunen wij hen in hun opdracht”, vult Els Verstraete aan. Els is centrumverantwoordelijke van Dienstencentrum Ter Leyen in Assebroek, waar het eerste mantelzorgcafé van start ging. “Wij zijn oprecht blij met de aandacht die het Jaarboek Ergotherapie besteedt aan het concept.”, bevestigt Mintus-voorzitter Pablo Annys. “Het is in het bijzonder een bevestiging van onze aandacht voor ‘zorg met een plus’, voor alle senioren in de Brugse regio.”

Mintus-coördinator Bart Lambrecht: “Straks openen dus onze drie nieuwe Mantelfluisteraarcafé’s. Morgen, woensdag, is er een eerste bijeenkomst in Den Breydel, bij de Jan Breydellaan in Sint-Andries. En straks zijn ook in Ten Boomgaarde in Sint-Michiels en De Dijk in Sint-Pieters mantelzorgers welkom. De eerste activiteit is telkens een informatiesessie omtrent de mantelzorgpremie. Het is immers cruciaal, dat wie zich inzet voor iemand in familie of kennissenkring, beseft dat hij of zij in aanmerking komt voor het statuur van mandelzorger en dus ook van de betreffende premie!”


Wie meer informatie wenst omtrent de premie of gratis wenst in te schrijven voor de Mantelzorgcafé’s kan terecht op het nummer 050 32 60 10 of
terleyen@mintus.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.