Brugse Luc Van Parys verdient een pluimpje met zijn Mariabeeld

Luc Van Parys kreeg van Michel Timmermans een pluimpje voor de restauratie van zijn Mariabeeldje. © WK
Redactie KW

Luc Van Parys kreeg van de vereniging Brugge-Mariastad een pluimpje voor het verfraaien van het Onze-Lieve-Vrouwebeeld in zijn voorgevel. De Maria van ‘t Hoogstuk kreeg dankzij Luc haar vroegere gratie terug.

Luc Van Parys woont in Hoogstuk, een zijstraatje van de Predikherenrei. Zijn schoonouders hebben op huisnummer 20 meer dan 40 jaar een café gehad, nu heeft hij er zijn schildersbedrijf. “Dat café heette ‘t Munckenhuis, bij Anette: mijn schoonmama. De kersverse advocaten kwamen hier aan de toog hun plastron doorknippen“, vertelt Luc.

Over het Mariabeeld in zijn gevel weet hij niet zoveel. “Maar ik vind het wel mooi, en de toeristen kijken er ook altijd naar op. Sporadisch word ik eens aangesproken over het beeldje.”

Zeldzaam

Volgens Michel Timmermans van de vzw Brugge-Mariastad dateert het beeld, een staande Maria met kind, waarschijnlijk uit de 19de eeuw. “Een zeldzaamheid overigens, zo’n eikenhouten Maria“, zegt hij.

“Door de beeldjes op te frissen, behoudt Brugge zijn titel als Mariastad”

Met zijn vereniging waakt Michel over de 307 Maria’s in het Brugse straatbeeld. “Brugge was in de 17de eeuw dé Mariastad bij uitstek. Opfrissing of restauratie dragen ertoe bij dat Brugge deze titel blijft verdienen, want die Mariabeelden raken weleens beschadigd door een vrachtwagen die zijn bocht te kort neemt. Het stenen kapelletje op de hoek van de Annuntiatenstraat en de Bidderstraat werd zo al drie keer getroffen.”

De Maria van ‘t Hoogstuk prijkte een paar jaar geleden nog op een publicatie van de vzw; ‘t Onze Vrowtjie an mien fasaade. “Na het verschijnen, verdween het beeld echter uit de nis. Gelukkig bleek er niets aan de hand: de gevel werd met veel zorg opnieuw geschilderd en, als kers op de taart, is ook het Mariabeeld opgefrist en ondertussen teruggeplaatst. De polychromie werd daarbij zorgvuldig bewaard”, aldus nog Michel Timmermans.

Ook lof voor stad

En de verantwoordelijke daarvoor is dus Luc Van Parys, die als eerste Bruggeling een pluimpje kreeg van de vzw Brugge-Mariastad. Het stadsbestuur verdient er volgens Michel Timmermans ook eentje. “Want het levert zelf ook de nodige inspanningen om die Mariabeeldjes te beschermen.” (WK)