Brugse Lokaalmarkt bestaat één jaar maar moet op zoek naar een nieuwe locatie

De Lokaalmarkt in Brugge lokt wekelijks 500 à 800 mensen. © gf
Redactie KW

De Lokaalmarkt in het voormalig provinciehuis Abdijbeke bestaat in november één jaar. Lokale producenten verkopen er hun verse eetwaren. Die verjaardag wordt gevierd met workshops, speciale streekbiertjes en kindergrime. Ondertussen zoekt marktverantwoordelijke Cibe Vandewalle samen met schepen Minou Esquenet naar een nieuwe locatie. Eind dit jaar moet de Lokaalmarkt andere oorden opzoeken, de Provincie heeft haar gebouw verkocht.

De Brugse marktverantwoordelijke Cibe Vandewalle (29) is lerares in het technisch instituut Mariawende-Blydhove in Assebroek en Sint-Kruis, waar zij het vak voeding geeft. “Ik doe dat halftijds en ben marktverantwoordelijke in zelfstandig bijberoep. De Lokaalmarkt bestaat op vier locaties in West-Vlaanderen: Roeselare, Deerlijk, Heule en Brugge. Deze week hebben we een vijfde Lokaalmarkt in Gent geopend.”

“Na mijn studies heb ik in Brussel een BTC-cursus gevolgd. BTC staat voor Belgische Technische Coöperatie en is het Belgisch agentschap voor ontwikkelingssamenwerking. Gedurende vier weekends werd ik ondergedompeld in diverse mondiale problematieken. Er was een infodag over voeding bij, waarin de goede en slechte eigenschappen van ons huidig voedingspatroon belicht werden. De nefaste invloed van de mondialisering van onze voeding op ons milieu en mogelijke oplossingen. Uiteraard speelt de korte keten het rechtstreeks kopen van seizoensproducten bij lokale landbouwers hierin een grote rol.”

De Buurderij

“Die cursus motiveerde mij om freelance workshops te geven bij RoofFood in Gent, een project rond stadslandbouw, waarbij Gentenaren hun groenten kweken op het dak van een bedrijvencentrum. Nadien werd ik Buurderijverantwoordelijke van BoerenBuren in Brugge: een online platform dat Bruggelingen de kans geeft om rechtstreeks bij lokale landbouwers te bestellen. Op donderdagavond konden de kopers hun bestellingen ophalen in de Buurderij, een pop-up ophaalpunt langs de Noorweegse Kaai. De producenten van de Buurderij waren van plan om een Lokaalmarkt op te starten in Brugge en vroegen mij of ik het zag zitten om marktverantwoordelijke te worden. Ik heb toegehapt. De idee achter al die initiatieven is dezelfde: lokale, seizoensgebonden voeding in de kijker zetten. Zo houden onze landbouwers er ook een extra centje aan over.”

Dankzij de Lokaalmarkt verdienen onze lokale landbouwers elke week een extra centje

“Ons initiatief helpt het klimaat een heel klein beetje vooruit, want de producten die op de Lokaalmarkt verkocht worden, moeten niet van de andere kant van de wereld naar hier getransporteerd worden. Kwaliteit staat hoog in het vaandel. We focussen niet zozeer op biologische producten, wel op lokale zuivel- en vleeswaren, seizoensgebonden groenten en fruit. De firma Brood bijvoorbeeld verkoopt brood van granen die op West-Vlaamse bodem geteeld worden.”

“Als marktverantwoordelijke verzorg ik de contacten met de producenten en regel ik de vrijwilligerswerking. Want onze kassa, kinderatelier en bar worden bemand met vrijwilligers. Daarnaast verzorg ik de planning, de communicatie en de acties die wij opzetten. Wekelijks op vrijdag van 15 tot 19 uur verkoopt er een 10-tal producenten zijn waren op onze Lokaalmarkt. Hun aantal varieert volgens de seizoenen. De lente is ons topseizoen, met aardbeien en asperges die erg in de smaak vallen.”

Actiemaand november

“Samen met een lokale brouwerij promoten wij maandelijks een streekbiertje. Deze maand gaat het om een duurzaam Oxfam-biertje, op het einde van de maand komt Julie Claerbout van de Belgian Brew Brothers uit Zwevegem haar nieuw Julia biertje lanceren. Naar aanleiding van één jaar Lokaalmarkt plannen we heel de maand november nog acties. Nu vrijdag stelt Roomer uit Gent een aperitief op basis van vlierbloesem voor en is er de wedstrijd ‘win je kassaticket terug’. Volgende week zijn de kinderen koning: er is grime en een oliebollenkraam.”

Cibe Vandewalle.
Cibe Vandewalle.© TVH

“De Lokaalmarkt in Brugge lokt wekelijks 500 à 800 mensen. Stipt om 15 uur staan er al mensen uit de buurt, vooral senioren, klaar om hun boodschappen te doen. Tegen 17 uur komen er gezinnen met jonge kinderen: moeders en vaders. Ons succes danken wij aan de beleving, het is meer dan louter inkopen doen. We organiseren ook workshops. Volgende week is er ‘koffie en vrouwen: de perfecte blend’.”

“Een extra troef is dat de Brugse Lokaalmarkt overdekt is en dus niet weergebonden is. Jammer genoeg moeten wij eind dit jaar uit Abdijbeke weg, omdat de provincie het gebouw verkocht heeft. We zijn dringend op zoek naar een alternatieve locatie”, besluit Cibe Vandewalle.


Info: www.lokaalmarkt.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier