Brugse lerares (51) al 8 maanden in rolstoel na aanrijding op fiets: “Nooit meer de oude”

De buschauffeur merkte de 51-jarige Ann Claeys niet op en reed haar aan. © MM
Redactie KW

Een 51-jarige lerares Nederlands is al acht maanden arbeidsongeschikt nadat ze op haar fiets werd aangereden door een autocar. Ann Claeys belandde onder de wielen van de bus en raakte zeer zwaar gewond aan haar voet. Lopen of wandelen kon ze sinds het ongeval nog niet doen. “Helemaal de oude word ik nooit meer. We kunnen alleen meer hopen dat de situatie nog verbetert”, zegt Ann.

De Spaanse bestuurder van de autocar kreeg vrijdagochtend een rijverbod van één maand en 800 euro boete voor het veroorzaken van het ongeval. De man sloeg op 21 september vorig jaar rechtsaf richting autobusparking langs de Bargeweg in Brugge. Op dat moment reed Ann Claeys op het fietspad op de terugweg van een schooldag. De buschauffeur merkte de 51-jarige vrouw niet op en reed haar aan. De gevolgen waren zwaar: de bus reed over de voet van Ann, die zwaargewond achterbleef. In het ziekenhuis moesten ze haar volledige linkervoet reconstrueren. Sindsdien zit de vrouw in een rolstoel.

Weer lesgeven?

In een fractie van enkele seconden veranderde het leven van Ann Claeys drastisch. De vrouw is een graag geziene lerares Nederlands in het VTI, maar kon sinds het ongeval niet meer gaan werken. “Nochtans zou ik enorm graag willen, maar het kán gewoon niet. Wanneer ik opnieuw voor de klas kan staan, is ook voor mij een groot vraagteken”, zucht Ann, die de voorbije maanden al drie zware operaties onderging. “Kracht zetten op mijn linkervoet lukt nog steeds niet. Wandelen met krukken hoogstens enkele tientallen meter. Thuis probeer ik via een hometrainer wat te oefenen, maar het gaat héél moeizaam. Helemaal de oude word ik nooit meer. We kunnen alleen maar hopen dat de situatie nog verbetert.”

Tijdens het proces verklaarde de buschauffeur dat hij beseft dat hij een fout beging. Volgens zijn advocaat gaat het om een onoplettendheid met verregaande gevolgen voor het slachtoffer. Ann kreeg van de politierechter een provisionele schadevergoeding van 5.000 euro toegekend. Het is nu bang afwachten wat de toekomst brengt.

Gedaan met dansen

Volgens de echtgenoot van Ann is het een opluchting dat de vrouw het ongeval nog kan navertellen. “De buschauffeur had de aanrijding eerst niet gevoeld. Pas toen Ann op de bus bleef kloppen en enkele passagiers riepen, stopte hij. Ik wil me niet inbeelden wat er gebeurd was als de bus een tweede keer over haar was gereden“, zegt Jacky.

Behalve op professioneel vlak, heeft het ongeval ook verregaande gevolgen voor de hobby’s van Ann. De Brugse was een gepassioneerde ballroomdanseres, maar ook dat zal wellicht nooit meer lukken. “Ik hoop nu vooral snel te kunnen gaan werken. Gelukkig toont de school heel veel begrip. Maar eerlijk? Ik vrees dat het begin van volgend schooljaar nog te vroeg zal zijn“, besluit Ann.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier