Brugse leert honden … puzzelen

Hondje Getsmart kan al aardig uit te voeten met puzzelen. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Pascale Verlinde uit Brugge start binnenkort met workshops waarbij ze je leert hoe je kunt puzzelen met je hond. Ja, je leest het goed: puzzelen met een hond. “Ook honden worden graag mentaal uitgedaagd en door samen dingen te ondernemen werk je aan de connectie tussen jezelf en je viervoeter.”

Pascale Verlinde is in hoofdberoep actief als bediende in het opleidingscentrum voor penitentiair beambten, maar een groot deel van de tijd die ze daarnaast nog vrij heeft besteedt Pascale aan de begeleiding van honden.

https://www.youtube.com/watch?v=ZiLkg2E2U5k

Binnenkort start Pascale met een nieuw project: workshops waar je kunt aanleren hoe je kunt puzzelen, aan ‘denksport’ doen dus, met je hond. “Ook honden worden graag mentaal uitgedaagd”, zegt Pascale. “Door samen dingen te ondernemen werk je aan de connectie tussen jezelf en je viervoeter.”

Bij puzzelen met honden moet je niet denken aan de klassieke legpuzzels, laat staan woordpuzzels. Het gaat eerder om interactieve spelletjes waarbij de honden al hun zintuigen gebruiken om ‘snoepjes’, hondensnacks dus, terug te vinden tussen pluizige matjes, in lades of onder potjes en dekseltjes. Zo blijkt als Pascale het voor ons demonstreert met haar hondje Getsmart, een teefje van het Powderpuff-ras.

Voor elke hond

Samen puzzelen helpt jonge honden tijdens hun ontdekkingsreis, leert puberhonden beter te focussen en houdt oudere en minder mobiele honden fit. Onzekere honden krijgen meer zelfzekerheid en drukke honden leren op een rustige manier samenwerken met mensen”, verduidelijkt Pascale. “Het leert ook kinderen om op een rustige manier te spelen met hun kameraadje. Elke hond kan puzzelen. Leeftijd of ras speelt geen rol. En het brengt variatie in de opvoeding en coaching van je hond.”

Zolderruimte ingericht

“De hond vindt het trouwens fantastisch dat die hondenneus mag werken. De reukzin van een hond is oneindig veel sterker dan die van een mens. En ook het gehoor is veel sterker. Snuffelen, de oren spitsen… het is het natuurlijke instinct van de hond. Je kunt de puzzelsessies opbouwen, van behoorlijke gemakkelijke oefeningen tot de wat zwaardere ‘technische’ puzzels.”

Pascale Verlinde en haar hondje Getsmart.
Pascale Verlinde en haar hondje Getsmart.© Davy Coghe

Pascale kocht op rommelmarkten en in kringloopwinkels allerhande speelgoed en ander materiaal dat ze kan gebruiken bij het puzzelen. “Ik heb de zolderruimte hier in m’n woning ingericht als puzzelruimte, waar ik dan ook demonstraties geef. Maar ik kan zeker ook bij de mensen thuis komen om het aan te leren.”, zegt ze.

‘Hond in Huis’ organiseert op zondag 27 oktober en zaterdag 2 november telkens van 10 tot 12 uur een workshop ‘puzzelen met je hond’ in zaal De Polder in Dudzele. “We werken in kleine groepjes van maximum 6 deelnemers met hun hond.”

Alle info op www.hondinhuis.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier