Brugse leerlingen zoeken met SportKompas de sport voor het leven

© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Stad Brugge introduceert dit schooljaar in 19 basisscholen het ‘SportKompas’. Via de wetenschappelijk onderbouwde test helpt vzw SportaMundi kinderen uit het derde en vierde leerjaar bij het kiezen van de juiste sport.

“Nu is hun keuze op die leeftijd vaak ingegeven door vriendjes of klasgenootjes”, zegt Bruno D’Hulster. Via het SportKompas worden kinderen gestuurd in de richting van sporten die bij hen passen, waardoor ze tot een meer onderbouwde keuze komen en uiteindelijk een meer duurzame, bij voorkeur levenslange, band opbouwen met de sport van hun keuze.

“Nog een voordeel van het SportKompas, is dat turnleerkrachten zo meer inzicht krijgen in de vaardigheden van elk kind en daarop hun lessen individueler en gerichter kunnen afstemmen”, zegt Bruno D’Hulster van SportaMundi, een vzw die verbonden is aan de UGent.

Testjes

Het SportKompas bestaat uit drie delen: ‘I Do’, ‘I Like’ en ‘I Am’. De ‘I Do’-testen omvatten 15 beweegoefeningen om te bepalen welke sporten het best bij het kind passen. Deze testjes worden afgenomen in de sporthal van de school, in samenwerking met de sportdienst van de stad, Sportwerk Vlaanderen en Howest. Er is bijvoorbeeld een wendbaarheidstest, een evenwichtsoefening en een oefening die de oog-handcoördinatie test. “Lenigheid, uithouding, kracht, coördinatie: alle facetten komen aan bod. De jongste twintig jaar merken we dat de motorische vaardigheden er bij de jeugd op achteruitgaan. TV, smartphone en tablet – kortom schermtijd – hebben weldegelijk een impact op kinderen”, aldus nog Bruno D’Hulster.

Na de ‘I Am’-testjes, is er het ‘I Like’-onderdeel van het SportKompas: aan de hand van een interactieve webapplicatie gaan kinderen in de klas op zoek naar de sporten die zij het leukst vinden. ‘I Am’, tenslotte, is een digitale vragenlijst die inzicht geeft in de persoonlijke context en motivatie van een kind.

Diploma

“Op basis van deze drie luiken krijgen de kinderen een diploma dat aangeeft welke sporten het best bij hen passen. Dat kunnen ook minder populaire sporten zijn zoals boogschieten, tafeltennis of korfbal. Sporten waarheen kinderen minder gemakkelijk zelf de weg vinden”, besluit Bruno D’Hulster van vzw SportaMundi. In Brugge starten dit schooljaar 19 scholen met het SportKompas. “Daarmee bereiken we al een kleine duizend leerlingen en in de loop van volgende schooljaren willen we dit graag verder uitbreiden. We willen alle Brugse kinderen stimuleren om levenslang te sporten en door het SportKompas krijgen ze daar meer zin in. Het zorgt dan ook voor minder uitval in de sportclubs”, zegt schepen van Sport Franky Demon (CD&V). Stad Brugge trekt de komende zes jaar telkens 33.400 euro uit voor het SportKompas. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier