Brugse leerlingen brengen fietsroutes in kaart

De winnende klas kreeg tickets voor Bellewaerde Park en een match van Cercle Brugge. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Vrijdagmorgen vond in het in het Sint-Franciscus-Xaveriusinstituut, de Frères in Brugge, een slotmoment plaats van AllRide. De resultaten van het proefproject, dat jongeren aanzet om meer en veiliger naar school te fietsen, zijn er voorgesteld.

Aan het proefproject namen 61 leerlingen deel uit zeven klassen. Samen fietsten ze in 18 dagen tijd 2098 kilometer, en vermeden zo 246kg CO² uitstoot. De afgelegde fietsroutes werden in kaart gebracht via een slimme fietslamp en een app, waarna de gegevens verzameld werden op een onlineplatform.

Punten winnen bij het fietsen

“Dat leverde een aantal interessante inzichten op waarmee we nu aan verkeersveilige alternatieven kunnen werken”, zei burgemeester Dirk De fauw.

Brugge is immers koploper in de woon/werk- en schoolverplaatsingen met de fiets en het is vanuit die optiek dat de stad besloot de schouders onder het project te zetten. Om het voor de jongeren van de Frères wat aantrekkelijk te maken, werd er ook een spelelement aan gekoppeld: via het onlineplatform konden ze bij het fietsen punten winnen door feedback te geven over de veiligheid van de gebruikte routes. De winnende klas kreeg tickets voor Bellewaerde Park en een match van Cercle Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier