Brugse Langerei Zwemmers kent een explosieve groei “Velen zochten bij ons een zwemalternatief”

Kris en Jelle Gevaert, Bruno Chinitor en Koen De Vaere van de Brugse Langerei Zwemmers in bijzijn van enkele leden in de Sint-Pietersplas. (Foto ACR)
Redactie KW

De Langerei Zwemmers is sedert het ontstaan elk jaar gegroeid. Dit jaar zelfs exponentieel. “Eind mei, we waren toen veertien dagen bezig, telden we al vierhonderd leden. Wellicht omdat door corona veel zwembaden gesloten waren en mensen naar een alternatief zochten.”

Veel zwemmers vonden dit bij de Langerei Zwemmers. Ook veel triatleten uit andere clubs sloten zich aan. “Zij kunnen bij ons vijf keer in de week zwemmen”, opent secretaris Bruno Chinitor. “Er zijn dus heel veel nieuwe mensen. Hopelijk komen zij volgend jaar terug. Dit jaar hebben we er ook moeten teleurstellen omdat we tijdelijk, met de toen geldende coronamaatregelen, een ledenstop moesten invoeren. Het was anders niet haalbaar om iedereen op een veilige manier te laten zwemmen. Ondertussen werd die ledenstop opgeheven.”

De Langerei Zwemmers ontstond binnen de Koninklijke Roeivereniging Brugge (KRB). Enkele leden gingen toen op woensdagavond zwemmen in het zwembad, wilden dit ook in de zomer doen en het liefst in open water, maar er was daar weinig mogelijkheid toe. Hun enige optie was om in Oostkerke, zij het zonder officiële toestemming, in het water te gaan. Koen De Vaere besliste toen om een vzw op te richten.

“Stad Brugge wilde dit soort zwemmen een kans geven. Dit stond in hun beleidsplan. Wij deden een aanvraag en op die manier zijn we met zes gestart. Ondertussen is dit stil geëvolueerd tot de grote vereniging die we nu zijn”, weet Bruno die hoopt om ooit nog naar de Langerei terug te kunnen keren. “Stad Brugge doet inspanningen om de waterkwaliteit op peil te houden. Het zou mooi zijn, wekelijks een dag, puur uit nostalgie.”

De Langerei Zwemmers wil zoveel mogelijk mensen ertoe aanzetten om in open water te zwemmen.”We zijn daarom ook vrij laagdrempelig. Dit is te zien aan het lidgeld van 25 euro dat sinds ons ontstaan niet is gewijzigd”, stelt Bruno. “Wij verzorgen geen trainingen. Eigenlijk stellen wij het water op een veilige manier ter beschikking van iedereen die wil zwemmen. Onze leden doen zelf hun eigen programma of afstand. Wij voorzien een redder en de waterkwaliteit is goed.”

“Wij stellen het water op een veilige manier ter beschikking van iedereen die wil zwemmen”

Ondertussen heeft de Langerei Zwemmers met de Paljas Sea Swim een eigen organisatie. Dit wedstrijdzwemmen in zee in Zeebrugge had vorige maand voor de vierde keer plaats. Er is ook de Urban Swim. “We moeten nog bekijken of dit kan plaatsvinden. Hier kunnen deelnemers uit diverse afstanden kiezen doorheen de Brugse binnenstad en zwemmen ze op plaatsen waar dit anders niet is toegelaten.”

Daarnaast wordt ook nog Start to Swim aangeboden, onder leiding van Anke Janssens. “We wilden hiermee in mei beginnen, maar door de maatregelen die moesten getroffen worden, kon dit niet. Er volgde eind juni een ingekorte versie die we in augustus wilden herhalen, maar die hebben we geannuleerd. Met Start to Swim willen we de deelnemers op de eerste plaats vertrouwen geven. Het is niet zoals in een zwembad waar je tegeltjes kan zien”, weet Bruno. “Je leert je zwemtechniek verbeteren, hoe je met de golfslag moet omgaan en hoe je te oriënteren.”

De Langerei Zwemmers duiken vier keer per week in de Sint-Pietersplas en twee keer in de Damse Vaart. “Normaal is er daar nog een extra moment, maar de plantengroei in de Damse Vaart is iets te geweldig. Helaas schuiven de bevoegde instanties de hete aardappel om dit te verwijderen wat door. Het is iets wat dringend moet worden bekeken, want die plantengroei neemt jaarlijks toe omdat er niets aan gedaan wordt. Wij als vereniging kunnen dit niet betalen. Het is wachten op iemand die het initiatief neemt.”

Te weinig locaties

Daarnaast zijn er in de Brugse regio te weinig plaatsen waar zwemmen in open water wordt toegestaan. “Het hangt van verschillende instanties af. In Nederland bijvoorbeeld mag je overal zwemmen”, weet de secretaris. “In ons land heeft het met veiligheid te maken. Wij zijn zes jaar bezig en er is nog nooit iets gebeurd.” De zwemmers zorgen tevens voor hun eigen veiligheid, met ook een safe swimmer, zo niet stelt men die ter beschikking. “Ik wil onze leden bedanken dat ze zo gedisciplineerd zwemmen. Naar veiligheid toe verloopt alles zeer vlot”, pikt voorzitter Koen in. “Met corona zijn er nu nog meer regels die uitermate worden gerespecteerd. Wij hebben veel individuele sporters en zij houden zich perfect aan de maatregelen.”

(Alain Creytens)

De Langerei Zwemmers

Opgericht: in 2014 door een groepje zwemmers binnen de Koninklijke Roeivereniging Brugge (KRB).

Aantal leden: 460.

Voorzitter: Koen De Vaere.

Locatie: Oorspronkelijk in de Langerei. Door de mindere waterkwaliteit werd uitgeweken naar de Sint-Pietersplas in Sint-Pieters en de Damse Vaart nabij de Gemeneweidestraat in Koolkerke.

Werking: Zoveel mogelijk mensen de kans bieden om veilig in open water te kunnen zwemmen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier