Brugse Korrekelder zoekt nieuwe invulling

Komt er opnieuw leven in de ooit roemrijke Korrekelder op het Kraanplein? Alvast wel als het ligt aan eigenaar Jan Simoens, ook bekend als uitbater van het bekende hotel Pannenhuis. “Onze familie, met vooral mijn moeder aan het roer, runde hier een succesvol theater met mooie bar en expositieruimte van halfweg de jaren 60 tot aan het jaar 2000 ongeveer. Sinds het faillissement van de laatste horecazaak hier staat het pand leeg. Hoog tijd om ook de Korrekelder nieuw leven in te blazen, nu het Kraanplein weer lijkt te gaan opleven”, zegt Jan Simoens.

Jan Simoens wil De Korrekelder nieuw leven inblazen. © Davy Coghe

De Korrekelder: iets oudere Bruggelingen zullen de naam kennen van het kleine theatertje met bar en expositieruimte op het Kraanplein. Jongere Bruggelingen kennen De Korrekelder eerder als het populaire danscafé dat zich daarna vestigde in de kelder met historische gewelven op het Kraanplein. De Korrekelder staat er echter maar triestig bij, zo ontdekken we als we er samen met eigenaar Jan Simoens een bezoekje aan brengen. Het pand staat dan ook al vele jaren leeg. Jan Simoens, bij veel Bruggelingen ook bekend als uitbater van hotel Pannenhuis in Sint-Andries, is nu vast van plan daar verandering in te brengen. Hij zoekt huurders die er er een mooi en origineel concept willen uitwerken. Enkele ondernemers die met een jazzbar en bijhorende concertjes willen beginnen, toonden al interesse.

Jazzclub

“Ik hoop echt dat echt dat dit pand opnieuw tot leven kan komen. Want het heeft voor mij een belangrijke familiale, emotionele rol. Mijn ouders runden hier samen met de kinderen jarenlang een succesvol theatertje met ook een mooie bar en expositieruimte. Als ik het me goed herinner zijn ze daarmee gestart in 1964”, vertelt Jan Simoens. “Het was vooral mijn moeder, Mia Cools, die het theatertje runde want mijn vader had een drukke tandartsenpraktijk. Mijn zussen ontfermden zich onder meer over de vestiaire en de bar en ik stond in voor klank en licht tijdens de theaterstukken. Er werden vaak klassieke stukken opgevoerd onder meer met Julien Schoenaerts (vader van de bekende acteur Matthias Schoenaerts, red.) die hier tientallen keren optrad. Maar ook komedies kwamen hier vaak aan bod. Ik heb ook mooie herinneringen aan de opvoeringen van acteur en cabaretier Gerard Vermeersch hier op ons podium.”

De Korrekelder kan perfect dienst doen als expositieruimte

“Tijdens de topjaren hadden we een duizendtal abonnees en die wilden telkens allemaal naar de nieuwe voorstellingen komen kijken. En dan moet je weten dat er maar honderd mensen tegelijkertijd in het zaaltje konden. We verkochten hier dus behoorlijk wat ticketjes… Maar de smaak van de mensen op vlak van theater veranderde natuurlijk ook wel wat doorheen de jaren. En er kwamen meer en meer andere activiteiten bij waaruit de mensen konden kiezen voor een avondje uit. Dat succes nam af en een goeie 20 jaar geleden, omstreeks het jaar 2000 ergens, hebben we die activiteit stopgezet.”

De Korrekelder werd daaropvolgend door Stephanie Bosschem uitgebaat als dancing maar dat project was geen lang leven beschoren, laat Jan Simoens verstaan. “Daarna nam John De Ridder de uitbating over. Hij kleedde de kelder opnieuw in en deed ook wel enkele ingrijpende wijzigingen, onder meer wat de opstelling van de bar betreft”, herinnert Jan Simoens zich. “Na enkele jaren veranderde hij de naam Korrekelder naar Underwhere maar ook dat was geen blijvend succes want de zaak ging failliet, dat moet nu al een goede tien jaar geleden zijn.”

Plein herleeft

Sindsdien staat het pand dus leeg maar als het van eigenaar Jan Simoens ligt zal dat niet lang meer duren. “Het is hoog tijd om de Korrekelder nieuw leven in te blazen. Zeker nu het plein wat aan het heropleven is. De Vuurmolen zal tegen de zomer opnieuw geopend worden en binnenkort opent hopelijk ook het ribbetjesrestaurant Amadeus op de hoek. Een heropening van De Korrekelder zou daar dus mooi bij aansluiten”, zegt Jan Simoens.

“Welke activiteiten hier zouden kunnen komen? We het is altijd voor een stuk ook horecazaak geweest dus dat zou het in principe opnieuw moeten kunnen worden. Maar het kan ook perfect dienst doen als expositieruimte. Ik zou natuurlijk nog het liefst zien dat het theatertje in ere wordt hersteld maar ik weet niet of dat nog mogelijk is… Er kwam al iemand informeren die hier een Braziliaans restaurant wilde beginnen maar ik heb daar dan niets meer van gehoord. Ook een naburig café informeerde eens om de uitbating naar hier te verhuizen. Ik spreek nu ook met mensen die hier een jazzcafé met mogelijk ook optredens zouden willen beginnen. Wie ook interesse heeft mag me gerust contacteren. Er is wel wat werk aan het pand maar het is ruim, heeft een mooie historiek en ligt op een uitstekende locatie.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.