Brugse koppels kiezen massaal voor handelsbon als geschenk

(foto Adriaan Taelman)
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Een bon om te besteden bij de lokale handelaars is veruit het favoriete cadeau dat de Bruggelingen van de stad krijgen. Bijna 80 procenten van de gehuwden, jubilarissen en eeuwelingen opteren voor dat geschenk.

Wie iets te vieren heeft, krijgt sinds oudsher een attentie van de stad Brugge. Gewezen schepen van Burgerzaken Ann Soete (Open VLD) veranderde met nieuwjaar het systeem. In plaats van een geldsom uit te betalen, kunnen de koppels sindsdien kiezen voor een waardebon om te besteden bij de lokale handelaars (25 euro bij huwelijk, 100 euro bij jubileum en 120 euro bij een 100ste verjaardag), een voucher bij In&Uit of een donatie aan projecten in Ebolowa, de partnerstad in Kameroen. “Op die manier geven we die sectoren een duwtje in de rug”, klonk het vorig jaar.

Na een half jaar blijkt dat vooral de handelsbon in de smaak valt. Bijna 80 procent van de feestvierders – 583 van de 748 – vroeg de voorbije zes maanden de bon om te besteden bij de lokale handelaars aan. Dat kostte de stad 39.175 euro.

Opvallend: bijna 1 op de 5 (139 van de 748, red.) doneert het bedrag aan de liefdadigheidsprojecten in Kameroen. Zo ging er het voorbije halfjaar 7.185 euro naar het goede doel. Een derde van de mensen die wettelijk gingen samenwonen of trouwden en de 100-plussers schenken het geld weg. Bij de jubilarissen is dit slechts 13 procent.

De In&Uit-bon bleek tijdens de eerste helft van het jaar geen succes. Slechts 26 keer werd die bon opgevraagd, of slechts 3 procent van het totaal. “Door corona waren er lang geen optredens. Dat lijkt me de logische uitleg hiervoor”, reageert Jasper Pillen (Open VLD) die op 1 juli Ann Soete opvolgde als schepen van Burgerzaken. “Ik ben benieuwd hoe de cijfers in de toekomst zullen evolueren als het culturele leven weer aantrekt. Toch is het grote succes voor de bon voor bij de lokale handelaars heel duidelijk. Dat is enkel positief. Bruggelingen ontdekken het lokale aanbod en de lokale middenstand geniet mee. Wat me ook plezier doet is het opvallende aantal donaties voor Kameroen. Bruggelingen geven graag hun cadeautje door aan ons project daar.”

In de eerste helft van 2021 kozen 127 koppels om wettelijk samen te wonen en 128 om te trouwen. Er werden 307 jubilea gevierd, 15 mensen vierden hun 100ste verjaardag en zes keer werd iemand boven de 100 gevierd. In totaal gaf de stad in die periode 47.460 euro aan geschenken uit.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.