Brugse klimaatactivist Wouter Mouton voert nu ook actie tegen Shell

Nadat klimaatactivist Wouter Mouton eerder al in de Brugse binnenstad actie voerde en in hongerstaking ging, protesteert hij vandaag tegen oliemaatschappij Shell. Daarmee uit hij zijn onvrede met het gebruik van fossiele brandstoffen.

Wouter Mouton in actie aan het tankstation van Shell. © DC

De intussen bekende Brugse klimaatactivist Wouter Mouton staat vandaag de hele namiddag met een groot bord bij het tankstation van Shell langs de Maalsesteenweg in Sint-Kruis bij Brugge. Op het bord staat te lezen ‘More Shell=Less Future’. Daarmee protesteert hij tegen het blijvend promoten en verkopen van fossiele brandstoffen door Shell en andere oliemaatschappijen.

De 42-jarige Bruggeling was vorig jaar al maandenlang in de Brugse binnenstad te zien met een gelijkaardig bord met daarop de leuze ‘what do you do to fight climate change?’. Naar het einde van het jaar toe, in de kerstperiode zelfs, ging hij nog een stap verder en startte een tiendaagse hongerstaking om het stadsbestuur zo ver te krijgen de ‘klimaatnoodtoestand’ in Brugge uit te roepen. Het stadsbestuur ging niet in op zijn eisen maar Wouter is vastbesloten zijn strijd voor het klimaat verder te zetten. Nu richt hij dus zijn pijlen op de oliemaatschappijen.

“Het klimaatprobleem is is erg complex en tegelijk is het dringend om veel meer actie te ondernemen. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen een verschil kan maken. Daarnaast is het aan overheden en bedrijven om verantwoordelijkheid te namen”, zegt Wouter. “Uiteraard denk ik dan aan de energiebedrijven, zoals Exxonmobil, BP, Chevron en Shell. Van een aantal bedrijven, waaronder Shell, is het duidelijk aangetoond, dat ze decennia geleden al wisten wat de gevolgen zouden zijn van grootschalig gebruik van fossiel brandstoffen. Die bedrijven spenderen bovendien miljoenen aan lobbyisten en wetenschappers die studies uitvoeren die gevolgen van de uitstoot van fossiele brandstoffen minimaliseren. Ik verwacht aan dit drukke kruispunt hier heel wat bekijks. En ik hoop dat de automobilisten die hier passeren of komen tanken eens zullen nadenken over hun aandeel in het probleem van de opwarming van de aarde. De politiediensten zijn op de hoogte van mijn plannen. Zoals steeds bij mijn acties verstoor ik de orde niet en zal er geen schade aangericht worden. Ik ben overigens van plan om in de toekomst ook nog actie te voeren bij andere tankstations want het is zeker niet enkel Shell die ik wil viseren. In ieder geval ga ik door met mijn acties. Als mijn dochter over enkele jaren vraagt wat ik gedaan heb tegen de opwarming van de planeet wil ik niet met mijn mond vol tanden moeten staan.”

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.