Brugse journalist Yves Slabbinck bevalt van (auto)biografische dichtbundel

Yves Slabbinck met zijn dichtbundel, naast Brugs cultuurschepen Nico Blontrock. © foto SVV
Redactie KW

Met de verzameling poëmen ‘Ik sneeuw over je droeve ogen’ treedt hij in de voetsporen van zijn dochter Ann, die jarenlang deel uitmaakte van het zelfverklaarde, inmiddels ontbonden ‘militerair collectief’ Het Venijnig Gebroed.

Guy Slabbincks zoon Guy leende zijn penseel voor de kaft die een onderdeel is van diens werk ‘The Painter’. Annelies Vanhove, de vriendin van de bekende seksuoloog Wim Slabbinck, ook zoon van, kiekte Yves Slabbinck voor de achterflap van de bundel. Familiale Gesamtarbeit als het ware.

De goedlachse en guitige Vyes Slabbinck (70) voert al enkele decennia de pen voor de meest uiteenlopende bladen. Zo stonden zijn stukken achtereenvolgens in De Brugsche Gazette, Brugsch Handelsblad, Het Laatste Nieuws, Travel Magazine (dat jaarlijks de felbegeerde awards voor de toeristische sector uitreikt) en (De) Hoogvlieger. “In de jaren ’70 en ’80 heb ik op frequente basis in literaire tijdschriften gepubliceerd”, vertelt Slabbinck. “Mede daarom speelde ik al jaren met het idee om mijn dichtwerk te bundelen. Een vijftal gedichten uit ‘Ik sneeuw over je droeve ogen’ dateert al van zo’n dertig jaar gleden, maar het leeuwendeel is van recentere datum.”

In ‘Ik sneeuw over je droeve ogen’, probeert Slabbinck naar eigen zeggen liefde, emoties, teleurstellingen, vreugde, (on)geluk, leed, verwachtingspatronen, (roekeloze) passie en andere malheuren in vlot leesbare, toegankelijke poëmen te vatten. Waar de titel van de bundel vandaan komt? “Het vertrekt vanuit de zekerheid dat het frisse en speelse van koude sneeuw sowieso soelaas moet brengen over een lichaam dat probeert in het reine te komen met een al dan niet zelf veroorzaakte portie droefenis“, oreert Slabbinck.

‘Ik sneeuw over je droeve ogen’ verscheen in eigen beheer op 300 exemplaren. Een bundel kost 15 euro en is verkrijgbaar in de betere Brugse boekhandel. (SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier