Brugse ijsventers doen gouden zaken

De recente regenbuien en wat frissere temperaturen zijn voor veel Bruggelingen welgekomen, maar voor de ijsverkopers mag het tropische weer van de voorbije weken terugkomen. “Dit is de beste zomer in de 24 jaar dat we hier ijs verkopen”, klinkt het bij Da Vinci. Concurrent Oyya spreekt van een stijging van meer dan 40 procent in vergelijking met vorig jaar.

De Brugse ijsverkopers beleven gouden tijden. © Davy Coghe

Met temperaturen van tegen de 35 graden in de Brugse binnenstad de voorbije weken, beleven we een ongemeen hete zomer. Vergelijkbaar met de voor velen nog steeds legendarische zomer van 1976. Dat hebben ook de verkopers van roomijs geweten.

Bij De IJsbeer, die een vast verkooppunt heeft in de Noordzandstraat maar sinds kort ook met een mobiel kraampje aanwezig is vlak voor het Belfort, kunnen ze niet meteen cijfers voorleggen. Toch merken ze toch ook wel een gevoelig stijgende verkoop.

“Dit is onze beste zomer in 24 jaar” Gelateria Da Vinci

“Ik ben hier nog niet zo lang bezig als jobstudent, maar heb toch al gezien dat er bij die echt hete temperaturen vaak een wachtrij van enkele meters staat, tot aan de ingang van het Belfort. Als het iets minder heet is, zoals vandaag (woensdag, red.) is dat een stuk minder en komen de mensen meer druppelsgewijs een ijsje bestellen”, vertelt jobstudente Indra Mortier. “Welke smaken het populairst zijn? Dat is nog altijd behoorlijk klassiek: vanille en aardbei verkopen hier nog altijd heel goed. Opmerkelijk is dat de Britten erg graag sorbet eten, vooral die met citroen.”

Speciale maatregelen

Bij Fred’s aan de Eiermarkt, waar voorheen snackbar Subway gevestigd was, krijgen we te horen dat er op die extreem warme dagen vooral ‘s avonds veel volk een ijsje komt eten. “Ik denk dat de mensen dan overdag vooral verkoeling zoeken in of rond het water”, zegt verkoopster Tine Declerck. “‘s Avonds komen ze dan terug naar de stad en nemen ze de tijd voor een lekker ijsje. We nemen hier wel speciale maatregelen tegen de hitte. Zo plaatsen we stukken karton voor het ijs in de gekoelde toonbank zodat de felle zonneschijn niet kan zorgen voor een te vlug smelten of kwaliteitsverlies van het ijs.”

Frozen Yoghurt

Bij Oyya in de Noordzandstraat durven ze er gerust een cijfer op plakken. “We hebben al heel goede weken en maanden beleefd en ook vorig jaar was het best een goede zomer. Maar als het op dit elan verder gaat, dan kunnen we spreken over een stijging met 40 procent in de verkoop ten opzichte van vorig jaar”, zegt zaakvoerder Mathieu Eyckmans. “We hebben nu ook een mobiel ijsjeskraam in Zeebrugge en zijn daarmee de enige verkoper van artisanaal roomijs op de dijk. Wellicht door de hitte zien we ook een stijging in de verkoop van onze frozen yoghurt, een verfrissende delicatesse met een laag vetgehalte.”

Aan de overkant van de straat gaan we langs bij Gelateria Da Vinci, intussen al 24 jaar een van de populairste ijsjesverkopers in Brugge. “Het is bij ons altijd wel behoorlijk druk en ook vorig jaar was een topseizoen voor ons”, vertelt zaakvoerder Martin Manders. “De temperaturen de voorbije weken zijn natuurlijk uitzonderlijk hoog en hoe warmer het is, hoe meer ijsjes we verkopen. Dat is duidelijk. Maar wat dit lente- en zomerseizoen zo goed maakt, is dat we al zo lang gezegend zijn met dit mooie weer. Ook mei en juni waren al erg goed en sindsdien is het alleen maar beter geworden.”

Zijn echtgenote Sylvia vult aan: “We moeten er niet omheen draaien: dit is de beste zomer die we in die 24 jaar dat we hier in Brugge ijs verkopen gekend hebben. We hebben al enorm hard moeten werken om alles rond te krijgen. Momenteel werken we dagelijks met tien mensen in de zaak. De zomer van 2018 is een topzomer!” (PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.